Как поддържат чисто облеклоот си астронавтите на Международната космическа станция

Наука 28.06.2021 13:24 Снимка: ДНЕС+

Как поддържат чисто облеклоот си астронавтите на Международната космическа станция

Животът в Космоса определено е много по-различен от този на Земята. Дори най-обикновените дейности като хранене и ходене до тоалетна са истинско предизвикателство в условията на нулева гравитация и се изисква голяма изобретателност, за да върви ежедневието в Международната космическа станция.

Преди дни NASA обяви, че разработва нови костюми за астронавтите в мисията Artemis, чиято крайна спирка е Луната. Преди това специалното облекло, съставено от 16 слоя, ще бъде изпробвано в условията на МКС.

Разработката на костюмите струва десетки милиони долари, те трябват да бъдат едновременно предпазващи от температурите и радиацията на Космоса и удобни за изпълнение на ежедневните задачи. Но не само проектирането и създаването им се оказва сложна задача, а и тяхната поддръжка.

Както вероятно се досещаме, обитателите на Международната космическа станция не могат да перат дрехите си. А за да решат още един битов проблем на космическите жители, от NASA решава да си партнират с Tide, известни със своите перилни препарати.

Всяка година астронавтите са принудени да изхвърлят тонове дрехи (68 кг годишно на човек), които се превръщат в космически боклук и се изгарят в атмосферата. Това определено не е рентабилно от финансова гледна точка, особено ако говорим конкретно за новите костюми, които ще бъдат тествани съвсем скоро.

А за пътуващите в скоро време до Луната и Марс е още по-наложително да се измисли решение за мръсните дрехи, защото и доставянето на нови е в пъти по-бавно, трудно и скъпо.

От компанията производител на перилни продукти са готови в края на тази или най-късно началото на следващата година да изпратят с поредната карго доставка до Международната космическа станция напълно разградим препарат, както и кърпички, и писалка за пране без вода.

Космическият течен препарат за пране е специално разработен за отстраняване на петна и неприятен мирис от облеклото на астронавтите, но ще е интересно да се разбере как ще му повлияят нулевата гравитация и радиацията. Голямо предизвикателство са и дрехите, в които обитателите на МКС тренират.

Те го правят по два часа на ден, за да поддържат мускулите и ставите си в добра форма и да противодействат на влиянието на липсата на гравитация. А за една седмица дрехите, в които спортуват, стават толкова мръсни, че се считат за токсични и директно отиват за унищожаване, предава Daily Mail.

От NASA отдавна работят с различни партньори по разработването на антимикробни дрехи, които да са с по-дълъг живот, но засега опитите не са дали желания резултат. Затова и в момента се умува по идеята за създаване на комбинирани перални и сушилни, които да работят с минимално количество вода и в затворен цикъл. А предизвикателството в МКС е, че водата след изпиране трябва да бъде пречистена така, че да става за пиене./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448