Извънземни растения могат да оцветят обитавани екзопланети в лилаво

Наука 22.04.2024 19:24 Снимка: ДНЕС+

Извънземни растения могат да оцветят обитавани екзопланети в лилаво

Наличието на растения е сигурен белег за това, че една планета е годна за живот. Засега познаваме единствено "зеления свят" на Земята, но ново научно изследване твърди, че в космоса е много по-вероятно да видим "лилави растения".

Фотосинтезиращите бактерии, които процъфтяват в условия на слаба светлина, обикновено са оцветени в лилаво, за да се възползват максимално от инфрачервеното лъчение.

"Пурпурната бактерия може да вирее при широк диапазон от условия, което я прави един от основните претенденти за живот, който може да доминира в различни светове", казва астробиологът Лигия Фонсека Коелю от института "Карл Сейгън" на университета Корнел.

Най-разпространените звезди в галактиката Млечен път не са като Слънцето. Те са по-малки, по-червени и излъчват значително по-малко топлина и светлина от нашата собствена звезда.

До 75 процента от всички звезди в галактиката са звезди червени джуджета. Това кара учените да спекулират дали може да се появи живот на екзопланета червено джудже, как би изглеждал той и - най-важното - как можем да го открием.

Институтът "Карл Сейгън" се е опитал да каталогизира различни форми на живот и да разбере как биха изглеждали те отдалеч, ако ги гледаме в друг свят.

Тук на Земята фотосинтетичният пигмент, който се среща най-често в растенията, е хлорофил. Това се среща и при цианобактериите, което не е случайно. Хлоропластът в растителните клетки, който съдържа пигмента хлорофил, всъщност е симбиотична цианобактерия, която се е превърнала в орган при предците на съвременните растения.

Изследователите внимателно измерват пигментите на различните бактерии и след това са създали модели на извънземни светове с различна повърхност и атмосферни условия, за да определят как ще изглеждат.

Във всички случаи бактериите са накарали планетата да произведе интензивни нюанси, които потенциално биха могли да бъдат открити.

"Лилавите бактерии могат да оцелеят и да процъфтяват при такова разнообразие от условия, че е лесно да си представим, че в много различни светове лилавото може просто да е новото зелено", казва астробиологът Лиза Калтенегер, директор на института "Карл Сейгън".

От еволюционна гледна точка е много по-вероятно растенията на планета в система около червено джудже да са лилави.

Създаването на по-мощни телескопи в идните десетилетия ще позволи да научим много повече за откритите вече екзопланети. Новото изследване помага бързо да се отсеят потенциалните обитаеми светове.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194