Изкуственият интелект на Google далеч не може да се смята за "разумен"

Наука 20.06.2022 11:26 Снимка: ДНЕС+

Изкуственият интелект на Google далеч не може да се смята за "разумен"

Технологичните компании непрекъснато инвестират и опитват да подобрят разработването на изкуствен интелект. Гигантът Google дори побърза да обяви, че една от програмите му за ИИ е напреднала толкова много, че вече е придобила...разум. Само че, не е точно така. В скорошна статия за американския Washington Post инженер на Google заяви, че след дълго взаимодействие с все още нестартиралата официално AI (Изкуствен интелект) система, наречена LaMDA, той вярва, че програмата е постигнала ниво на съзнание.

В интервюта и публични изявления много хора от т. нар. общност, свързана с изкуствения интелект, твърдо застанаха против твърденията на инженера, като някои дори посочиха, че неговите твърдения подчертават как технологията може да накара хората да приписват на технологията човешки елементи. Тезата, че изкуственият интелект на Google може да бъде разумен, безспорно изважда наяве както нашите страхове, така и очакванията за това какво ще се случи с тази технология.

LaMDA означава "Езиков модел за диалогови приложения". Това е една от няколкото широкомащабни системи за изкуствен интелект. Такива системи стават все по-добри в отговарянето на въпроси и писането по начини, които могат да изглеждат убедително човешки. Самите Google представиха LaMDA миналия май в публикация в блог като такава, която "може по свободен начин да отговаря по привидно безкраен брой теми".

Инженерът Блейк Лемойн коментира пред Washington Post, че е споделил доказателства с Google, че LaMDA е разумна, но компанията не се е съгласила с него. В изявление от Google отговориха, че техният екип "прегледа твърденията на Блейк, според нашите принципи за ИИ и го информира, че доказателствата не подкрепят твърденията му".

Независимо от всичко, продължаващата поява на мощни компютърни програми, които не спират да се осъвършенстват, поражда както възторг у едни, така и безпокойство у други. Със сигурност вече сме в нова дигитална ера и връщане назад няма.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648