Изкуствен интелект следи кои белгийски политици си гледат в телефоните

Наука 08.07.2021 08:36 Снимка: ДНЕС+

Изкуствен интелект следи кои белгийски политици си гледат в телефоните

Ежедневно чуваме за пробиви в сферата на изкуствения интелект (ИИ) и интелигентните системи, но рядко попадаме на по-значимо нововъведение от настоящото.

То идва от Белгия и на него са се натъкнали първо колегите от TNW. Става въпрос за ИИ, който в реално време следи кои белгийски политици ползват телефоните си по време на заседания и кои не. 

Изкуственият интелект се прикачва към лайв стрийм на парламентаристите, излъчван в YouTube, и започва да отчита всеки телефон във видимата видео картина, както и идентичността на човека, който го държи.

Системата е съвсем нова, а първите записи вече са публикувани в Twitter профила The Flemish Scrollers, където протича демократичен процес по порицание чрез коментари и реакции.   

Творението е дело на софтуерния инженер и артист Дри Депорт, но смисълът му не е толкова очевиден, колкото изглежда.

Инстинктивната ни представа за него е, че служи за средство за поругаване на невнимаващите политици, особено като вземем предвид, че записите стават обществено достояние. 

Определено звучи като добър метод за стимулиране на концентрацията сред представителите на политиката, но същевременно не бихме искали да имаме подобен “дигитален шеф” в собственото ни работно място.  

Депорт е известен със задълбочения си интерес в сферата на поверителността и реалната цел на софтуера му е да провокира диалог относно дълбочината, до която ИИ може навлезе в личното пространство на всеки от нас, пише TNW.

А именно политиците, и тези в Белгия, които от първа ръка "тестват" интелигентната система за наблюдение, и колегите им по света, са хората, които трябва да създадат правилата за правомощията на ИИ.

Може би с повече подобни експерименти в още държави законите на бъдещето ще са по-благосклонни и балансирани спрямо правото ни на лична поверителност, което едва ли бихме искали да губим. /lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448