Италиански експерти венчаят калия и развенчават солта

Наука 24.04.2009 20:16

Подобно на природата и човекът трябва да се запасява с много калий и вместо това, да изхвърля солта. По този начин могат да се разрешат многобройни проблеми, произтичащи от свръхтеглото. Кайсиите, бананите, прасковите, фурмите и бадемите са прекрасен пример как човек може да се снабди с позитивна енергия, твърдят италиански експерти пред вестник "Стампа".

Тяхната положителна роля обаче се крие и във факта, че противодействат на вредните ефекти от наличието на твърде много натрий. "Калият е в основата на цикъла за производство на енергия в човешкото тяло и помага за изгарянето на захарите. Той обаче е и "водофобичен", т.е. помага за изхвърлянето на водата. Той е антиподът на солта, която пък ни кара да пием все повече и повече вода, която задържаме в организма си. Това води не само до увеличаване на теглото, а и до повишаване на кръвното налягане с произтичащите от това рискове за сърцето", казва специалистът по кардиология доктор Кармело Манганара.

Пристрастените към солта хора се познават лесно - обикновено те изглеждат по-уморени и подути, липсва им енергия. "Натрият води до умора, защото измества калия в ензимите на тялото, които служат за производство на енергия. Малки количества натрий са необходими. Това, обаче, от което тялото има голяма нужда, са високите дози калий, които се добиват, като се заместят консервираните храни с пресни плодове и зеленчуци, допълва още експертът. /ПронтоСофия

CHF CHF 1 2.09763
GBP GBP 1 2.25951
RON RON 10 3.85552
TRY TRY 100 4.16246
USD USD 1 1.67882