Иновативен сапун за ръце донесе награда на петима студенти от НБУ

Наука 10.06.2020 13:54 Снимка: ДНЕС+

Иновативен сапун за ръце донесе награда на петима студенти от НБУ

Проект за лансиране на иновативен сапун за ръце на дражета WashIt донесе голямата награда на Академията за иновации на петима студенти от Нов български университет. Йоанна Митева, Мария Дойчева, Яна Коцева, Теодоси Димов и Методи Митков от бакалавърска програма „Реклама“ на НБУ, спечелиха 10 000 лв., с които ще реализират идеята си. Освен създаването на биоразградимия сапун от 3 грама, който се разтваря във вода за 3 секунди, студентите планират да разработят и система с технологичен диспенсър за сапунени дражета, подходяща за обществени тоалетни.

„Вярваме, че нашият проект има потенциал за развитие, защото решава важен проблем, свързан с личната хигиена, за която липсата на сапун е препятствие в някои ситуации“, споделят студентите.

Проект за кето бургери Дай5 донесе третото място за други трима студенти от бакалавърска програма „Реклама“ на НБУ - Анета Йовева, Даяна Беловеждова и Петя Панова разбиват статуквото, че „бързата храна“ е непременно вредна. Здравословното им решение е Cheatburger, който е направен от питки с ленено, конопено, бадемово брашно или хуск, а десертите в менюто им са без никаква захар, съобразени изцяло с кето режима.

В Академията за иновации 2020 взеха участие студенти от 12 университета. Журито от преподаватели, представители на бизнеса и неправителствени организации връчи още една първа награда от 10 000 лв. на екип Healthit, в който участваха студенти от Американския университет в Благоевград.

Петте отличени отбора, сред които и двата на НБУ, заминават за една седмица на обиколка из европейските институции в Брюксел.

Събитието за креативни и приложими идеи се организира от агенцията Innovation Starter. Тя е споделена платформа за обучение по предприемачество и иновации между всички университети в България и в него студенти от цялата страна представят идеите си пред бизнеса веднъж годишно.

Двудневният формат е състезание с елементи на програмиране - хакатон. Голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени с подкрепата на Европейската комисия в България, генералната подкрепа на Европейска инвестиционна банка и фондация Америка за България, отиват при отбора студенти с най-приложима и оригинална идея.

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987