Илон Мъск обмисля въвеждане на месечен абонамент за социалната мрежа X

Наука 19.09.2023 13:26 Снимка: ДНЕС+

Илон Мъск обмисля въвеждане на месечен абонамент за социалната мрежа X

Илон Мъск допусна, че всички консуматори на X, по-рано именуван Twitter, може да би трябвало да заплащат за достъп до платформата, предаде БГНЕС. 

В диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху милиардерът сподели, че платежната система е единственият метод за противопоставяне на ботовете.

„ Преминаваме към малко месечно заплащане за потребление на системата “, сподели шефът на Tesla и SpaceX.

Не е ясно дали това е просто всекидневен коментар или сигнал за по-твърди проекти, които към момента не са оповестени.

Мъск от дълго време сподели, че неговото решение за унищожаване на ботове и подправени сметки в платформата на обществените медии изисква такса за инспекция.

Откакто пое Twitter предходната година, той се опита да подтиква потребителите да заплащат за усъвършенствана услуга, която в този момент се назовава X Premium.

Това е направено посредством даване на платени клиенти на повече функционалности, като по-дълги изявления и нараснала видимост в платформата.

Понастоящем обаче потребителите към момента могат да употребяват X гратис.

Въпреки че има явен финансов интерес за компанията да таксува потребителите, Мъск настоя, че усилието да накара хората да заплащат за услугата е ориентирано към справяне с ботовете.

„ Направата на един бот коства една стотинка “, сподели той. „ Но в случай че някой даже би трябвало да заплати няколко $ или нещо сходно, някаква незначителна сума, ефикасната цена за ботовете е доста висока “.

Най-богатият човек в света сподели, че в този момент търси по-евтини варианти за потребителите.

„ Всъщност ще предложим по-ниско равнище на ценообразуване. Така че просто желаеме това да е единствено дребна сума пари “, сподели той.

„ Това е по-дълга полемика, само че съгласно мен това в действителност е единствената отбрана против големи армии от ботове “, добави Мъск.

Рискът обаче е, че слагането на X зад платена стена може да загуби огромна част от своите консуматори. Това от своя страна може да понижи приходите от реклама, които сега съставляват по-голямата част от приходите на компанията.

Разговорът на Мъск с израелския министър председател също засегна антисемитизма на X.

Още по темата

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876