Хонконгска компания пусна експресен тест за коронавирус, точен като PCR

Наука 02.11.2020 19:58 Снимка: ДНЕС+

Хонконгска компания пусна експресен тест за коронавирус, точен като PCR

Базираната в Хонконг компания Prenetics обяви, че пуска тест за коронавирус, който дава резултати в рамките на половин час и е толкова точен, колкото е и "златният стандарт" - PCR тестът, който обаче дава резултат след поне няколко часа, предаде CNBC.

Изследването е разработено от Oxford University и използва техниката на изотермична амплификация с примки, за разлика от почти всички други варианти на бързи тестове, които изследват за наличие на антигени, т.е. за протеини по повърхността на вируса.

"Вярваме, че това определено ще промени играта", каза главният изпълнителен директор и съосновател на Prenetics Дани Йенг. "Можем да обработваме тестовете, без да се нуждаем от лаборатория и резултатите са значително по-бързи."

Все пак Йенг признава, че PCR изследванията дават по-точни резултати, но изискват обработване в лабораторни условия, което увеличава цената им значително. За разлика от антингенните тестове обаче, продуктът на Prenetics не дава фалшиво негативни резултати - т.е. резултати, при които пациентът се е сблъскал с вируса, но тестът показва, че не е. Освен това антигенните изследвания понякога не улавят вируса у пациенти, които нямат изразена симптоматика.

При това, цената им е значително по-ниска от PCR изследването. Според Йенг, те вече се прилагат на летище "Хийтроу" в Лондон по 80 паунда, при себестойност на самия тест от между 15 и 20 паунда. Все пак това е доста по-ниска стойност от конвенционалните PCR тестове във Великобритания. Освен в Лондон, те са достъпни и на летището в Хонконг, а Prenetics са в преговори и с други аеропорти.

Ако изследването на Prenetics бъде одобрено, компанията вероятно ще стане публична. За момента тя е подкрепена от инвестиции в размер на 67,7 млн. долара, според данните в Crunchbase, и има екип от десетина души./money.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359