Холандски учени "отглеждат" месо в лаборатория
Наука 20.02.2012 19:43
Холандски учени използваха стволови клетки, за да създадат мускулна тъкан и обещават да произведат пърия хамбургер "отгледан" в лаборатория, предаде BBC. Целта на изследването е да развие по-ефективен начин за производство на месо от отглеждането на животни.
На научна конференция в Канада професор Марк Пост обяви, че синтетичното месо може да намали екологичния отпечатък от отглеждането на месо до 60%. "Ще спестим невероятно количество ресурси", каза той.
Екипът на проф. Пост в университета в Маастрихт в Холандия е отгледал малки парчета мускул дълги около 2cм, 1cм широки и дебели около 1мм. На цвят са мръсно бели и приличат на каламари. Парчета ще бъдат смесени с кръв и изкуствена мас и до есента на тази година ще се превърнат в хамбургер.
Производството на този хамбургер струва 200,000 паунда, но проф. Пост смята, че след като бъде установен принципът производствената технология ще бъде подобрена и цената ще спадне значително.
На пресконфереция професорът заяви, че смята да покани изявстния готвач Хестън Блументал да сготви първия отгледан в лаборатория хамбургер.
"Искаме да покажем, че в действителност можем да направим такова нещо", каза проф. Пост и добави, че оттам насетне трябва да се положат много усилия, за да се подобри производственият процес.
Повечето учени, работещи в сферата на храните, смятат, че наличните методи за производство на месо не са устойчиви. Някои изчисляват, че нуждата от храна ще се удвои през следващите 50 години заради нарастването на населението. В това време, климатичните промени, недостикът на вода и увеличаващата се урбанизация силно ще затруднят производството на храна.
Професор Шон Смъклър от университета на Британска Колумбия добави, че търесенето на месо от Азия и Африка ще нарастне с увеличаването на стандарта на живот. Според него лабораторното месо е добро решение.
"То ще намали необходимостта от обработваемата зема. Всичко, което ще спре превръщането на дива природа в обработваема земя е добре дошло. Дори сега тя не достига", каза той.
Лабораторното месо може да се превърне в по-евтин вариант от вековния метод на отглеждане на месо. В момента 100 гр растителен белтък се превръща в около 15 гр свинско или телешко, това е ефективност от 15%. Той смята, че синтетичното месо може да достигне 50% енергийна ефективност от производството.
Доктор Дейвид Стийл, председател на Earthsave Canada, не е въодушевен. Според него, същия екологичен ефект може да бъде постигнат ако повече хора намалят консумацията на месо. Той се притеснява от високите количества антибиотици и противогъбични химикали, които ще бъдат необходими да предпазят синтетичнито месо от разваляне.
Освен това, в началото местото няма да има много вкус. Професор Пост ще проведе отделен експеримент, за да анализира кой компонент от месото му придава вкус и така ще подобри лабораторния бургер. /dnevnik.bg
На научна конференция в Канада професор Марк Пост обяви, че синтетичното месо може да намали екологичния отпечатък от отглеждането на месо до 60%. "Ще спестим невероятно количество ресурси", каза той.
Екипът на проф. Пост в университета в Маастрихт в Холандия е отгледал малки парчета мускул дълги около 2cм, 1cм широки и дебели около 1мм. На цвят са мръсно бели и приличат на каламари. Парчета ще бъдат смесени с кръв и изкуствена мас и до есента на тази година ще се превърнат в хамбургер.
Производството на този хамбургер струва 200,000 паунда, но проф. Пост смята, че след като бъде установен принципът производствената технология ще бъде подобрена и цената ще спадне значително.
На пресконфереция професорът заяви, че смята да покани изявстния готвач Хестън Блументал да сготви първия отгледан в лаборатория хамбургер.
"Искаме да покажем, че в действителност можем да направим такова нещо", каза проф. Пост и добави, че оттам насетне трябва да се положат много усилия, за да се подобри производственият процес.
Повечето учени, работещи в сферата на храните, смятат, че наличните методи за производство на месо не са устойчиви. Някои изчисляват, че нуждата от храна ще се удвои през следващите 50 години заради нарастването на населението. В това време, климатичните промени, недостикът на вода и увеличаващата се урбанизация силно ще затруднят производството на храна.
Професор Шон Смъклър от университета на Британска Колумбия добави, че търесенето на месо от Азия и Африка ще нарастне с увеличаването на стандарта на живот. Според него лабораторното месо е добро решение.
"То ще намали необходимостта от обработваемата зема. Всичко, което ще спре превръщането на дива природа в обработваема земя е добре дошло. Дори сега тя не достига", каза той.
Лабораторното месо може да се превърне в по-евтин вариант от вековния метод на отглеждане на месо. В момента 100 гр растителен белтък се превръща в около 15 гр свинско или телешко, това е ефективност от 15%. Той смята, че синтетичното месо може да достигне 50% енергийна ефективност от производството.
Доктор Дейвид Стийл, председател на Earthsave Canada, не е въодушевен. Според него, същия екологичен ефект може да бъде постигнат ако повече хора намалят консумацията на месо. Той се притеснява от високите количества антибиотици и противогъбични химикали, които ще бъдат необходими да предпазят синтетичнито месо от разваляне.
Освен това, в началото местото няма да има много вкус. Професор Пост ще проведе отделен експеримент, за да анализира кой компонент от месото му придава вкус и така ще подобри лабораторния бургер. /dnevnik.bg
![]() |
1 | 2.07736 |
![]() |
1 | 2.27158 |
![]() |
10 | 3.86253 |
![]() |
100 | 4.10195 |
![]() |
1 | 1.67308 |
Последни новини
- 20:59 Хороскоп за петък, 15 август 2025 г.
- 19:37 Сестрата на Ким Чен-ун: Мирът с Южна Корея е измама, няма да седнем на масата за диалог със САЩ
- 19:31 Преди срещата Тръмп-Путин: Русия съобщава за значителен напредък в Покровск
- 19:27 Д-р Аспарух Илиев: Проблемът с вируса на чикунгуня в Китай е голям, рискът за Европа е малък
- 19:24 Лондон и Берлин подготвят директна железопътна връзка през Ламанша
- 19:16 40-годишен кениец твърди, че е син на Илон Мъск
- 19:11 Северна Македония започва дело за законността на протокол от Договора за приятелство с България
- 19:08 Додик и Вучич обсъждат заедно външните и вътрешни атаки срещу тях