Ходил ли е първият човек Люси изправен още преди 3.2 милиона години

Наука 05.09.2023 18:21 Снимка: ДНЕС+

Ходил ли е първият човек Люси изправен още преди 3.2 милиона години

Люси e може би най-известният "набор" от останки на ранни човешки предци. Затова не е странно, че учените често ги преразглеждат и откриват нови и интересни факти около "първия човек". Преди известно време те разкриха още едно доказателство, че Люси е можела да ходи изправена също толкова ефективно, колкото и съвременния Homo Sapiens.

И като се има предвид, че тя се е скитала по Земята преди около 3 милиона години, това е забележително откритие, което помага да се изясни една от най-важните стъпки в човешката еволюция - ходенето на два крака.

Останките на Люси са открити през 1974 г. в долината Аваш в Етиопия. Тя е кръстена на песента на The Beatles "Lucy in the Sky with Diamonds", която често е звучала по тонколоните на изследователите по време на експедицията им.

Принадлежала е към вида Australopithecus Аfarensis - далечен роднина на човека, живял в Източна Африка. От наша гледна точка видът изглежда доста "примитивен" - Люси е била висока едва метър, тежала е около 28 килограма и е имала малък мозък, приблизително една трета от този на съвременния човек.

Екипът от учени успява да възстанови 40% от скелета ѝ, което превръща екземпляра в един от най-забележителните комплекти от останки на хоминини, откривани някога от този далечен период.

Някои подробности за вида обаче остават неясни. Една от дискусионните теми е дали е можела да ходи изправена, или движенията ѝ са били по-скоро като на шимпанзетата, които се опират и на предните крайници.

Затова учени от Университета в Кеймбридж създават цифров модел на мускулната структура на долната част на тялото на Люси. Използвайки медицински сканирания на костите и мускулите на съвременните хора, те пресъздават мускулите на всеки крайник, изчислявайки как би се движил естествено.

"В момента ние сме единствените живи същества, които може да стоим изправени", казват изследователите. Мускулите на Люси предполагат, че тя е била толкова опитна в двукракото движение, колкото и ние, като се е движила по начин, който не наблюдаваме при нито един от животинските видове днес."

Изследването е интересно заради предположението, че двуногият начин на живот е еволюирал преди увеличаването на размера на мозъка. Затова оттук се поставя въпросът дали е възможно интелектът ни да се е развил в резултат именно на способността ни да ходим изправени, пише IFL Science. Това не е сигурно, но екземпляри като Люси могат да дадат търсения отговор./lifestyle.bg

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811