Горан Благоев няма да е доцент, Научният съвет на БАН гласува против

Наука 19.12.2020 11:40 Снимка: ДНЕС+

Горан Благоев няма да е доцент, Научният съвет на БАН гласува против

Горан Благоев не успя да стане доцент в БАН, защото повечето членове на Научния съвет на Института по балканистика към БАН са гласували против на заседанието си във вторник, научи “24 часа”. 11 са били несъгласни, 6-има са го подкрепили и 3-ма са се въздържали. Вотът е таен, за разлика от този на научното жури, където го подкрепиха 5-има и 2-ма бяха против.

Както “24 часа” разкри преди седмица, Горан Благоев се е явил на конкурс за академичната длъжност в конкуренция с две дами, които са главни асистенти, но се появи спор дали хабилитационният му труд е годен. Един от членовете на журито дори подаде сигнал до министъра на образованието, за да се провери дали има плагиатство в монографията на Благоев.

След публикацията на “24 часа” проф. Вера Бонева, чиято книга е в основата на хабилитационния труд на Горан Благоев, публикува позицията си по казуса. Според нея повечето от членовете на научното жури не изпълняват задължението си по закон да се произнасят за или против избора на кандидатите и да класират с мотиви останалите двама. Освен това е трябвало да се произнесат дали има плагиатство много по-рано. “Изключително спорна е смяната на председателя на научното жури в хода на конкурса с мракобесническото съображение, че е изпълнил задължението си по закон и е докладвал по предвидения ред “признаци на плагиатство”, пише проф. Вера Бонева. Тя напомня, че хабилитационните трудове при конкурси за доцент и професор трябва да имат научен принос, а не само да повтаря и обобщава. Преди окончателното гласуване в Научния съвет, където кандидатурата на Горан Благоев е отхвърлена, той публикува възражение срещу рецензията, в която пише, че е мек плагиат, и защитава книгата си, като твърди, че има авторски принос./24 часа

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525