Европейската космическа агенция се готви да изпрати мисия до Луната до 10 години

Наука 18.09.2022 17:37 Снимка: ДНЕС+

Европейската космическа агенция се готви да изпрати мисия до Луната до 10 години

Генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕКА) Йозеф Ашбахер каза пред ДПА, че очаква в рамките на това десетилетие да види европейски астронавт на мисия до Луната.

В обширно интервю Ашбахер прогнозира, че икономическият потенциал на Луната ще се изясни в следващите десет години. "Ние сме едва в началото на пътя на устойчиво използване на Луната в проектите си", каза той. Макар да отбеляза, че икономическият потенциал за момента не е ясен, Ашбахер подчерта, че е лично убеден, че усилията ще си струват, предава БТА.

Той каза, че бюджетът е важен в това отношение. Базираната в Париж ЕКА се подготвя за заседание на Съвета на министрите на ЕС през ноември, когато страните членки определят бюджета и програмата за следващите три години.

Последната година не бе безоблачна за ЕКА - ракетата Ариана 6 все още не е изстреляна, а европейският модул, част от мисията "Артемис" с НАСА все още не се е отправил към Луната.

Ашбахер обаче подчерта успехите - като първият полет на ракетата Вега-С и първата среща за космоса, на която ЕС и ЕКА вземат решения заедно.

Ашбахер посочи, че тази година са се появили нови неясноти, особено с обявяването от страна на Русия на намерение да се оттегли от Международната космическа станция (МКС) след 2024 г., като прекрати споразумението за съвместно управление на МКС между САЩ, Русия, Канада, Япония и ЕКА.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482