Екстремните горещини ще са редовно явление

Наука 11.07.2021 09:29 Снимка: ДНЕС+

Екстремните горещини ще са редовно явление

Без изменението на климата нямаше да се стигне до екстремните горещини, завладели през миналите дни западните части на Северна Америка.

Това твърдят авторите на изследване, проведено в рамките на проекта World Weather Attribution (WWA), резултатите от което обаче все още не са публикувани в научно списание.

В него се посочва, че затоплянето на Земята, причинено от парниковите газове, е увеличило 150 пъти вероятността за горещи вълни като сегашната в Канада и САЩ.

"Това е безпрецедентно"

Учените са сравнили температурите от края на юни и началото на юли тази година с данните за температурата на Земята от 1800-та година насам. Изводът: подобна температурна аномалия се случва веднъж на 1000 години.

Фридерике Ото от Оксфордския университет, която е част от екипа на изследването, казва: "Това, което наблюдаваме сега, е безпрецедентно. Нови температурни рекорди, които да надвишават предишните с по 4 или 5 градуса по Целзий - това не е нещо нормално."

През последните седмици Канада и северозападните райони на САЩ бяха сполетени от невиждана гореща вълна. В канадското село Литън, на около 260 километра североизточно от Ванкувър, бяха измерени 49,6 градуса. Допреди това абсолютният температурен рекорд в Канада беше 45 градуса. В тази адска жега селището изгоря почти напълно само за няколко дни. В канадската провинция Британска Колумбия за една седмица бяха регистрирани над 700 смъртни случая, настъпили неочаквано и внезапно.

Само предвестник на това, които ни очаква?

Авторите на проучването посочват, че е възможно да има и друга причина за горещините, макар и тя да е твърде малко вероятна: възможно е паралелно със затоплянето на земната повърхност да сме достигнали онзи праг на климатичните промени, при който екстремните феномени, смятани досега за невъзможни, да зачестят значително. Уточнението гласи, че дотук събраната информация не е предвещавала подобно развитие.

Според авторите на изследването, необичайният феномен може да е предзнаменование за подобни температурни аномалии в бъдеще и в северните географски ширини, в т.ч. Германия. Те правят и още един извод: при сегашния обем на изпусканите емисии в атмосферата само до няколко десетилетия средната температура на Земята може да се повиши с два градуса по Целзий. И тогава подобни горещи вълни могат да започнат да ни сполитат не веднъж на 1000 години, а на всеки 5 до 10 години./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565