Експерт: Вариантът Делта ще се разпространи в цяла Европа

Наука 28.06.2021 10:28 Снимка: ДНЕС+

Експерт: Вариантът Делта ще се разпространи в цяла Европа

Вариантът Делта на коронавируса ще се разпространи в цяла Европа и "по-силни гранични мерки" може да забавят този процес във Великобритания, каза Питър Хорби - професор по нововъзникващи инфекциозни болести в Медицинския департамент в Нафилд, Оксфордски университет.

Моделирането на Алфа или варианта на Кент позволи на учените да прогнозират, че той ще бъде „много трансмисивен“ и „много широко разпространен“, каза Хорби пред ВВС.

Същото моделиране за варианта Делта предполага, че това е по-трансмисивен щам, ще бъде много трудно да се контролира и затова, за съжаление, ще бъде силно разпространен в Европа.

Вероятно по-строги гранични мерки биха могли да забавят разпространението на този вариант на коронавируса и дори някъде са го предотвратили, но политиците трябва да направят очевиден компромис между пълните ограничения и спиране на навлизането на различни вируси, каза ученият.

Според него, "окуражаващите" данни за Covid предполагат, че ограниченията в Англия могат да бъдат облекчени до 19 юли.

Хорби подчерта, че водещи трябва да бъдат данните, а не датите. Затова се прави внимателен анализ на броя на заболелите, за да е сигурно, че може да има облекчаване на мерките. В момента тези данни са обнадеждаващи, смята той.

Според него е разумно да се отложи предишната целева дата от 21 юни с четири седмици, за да не се налага връщане назад.

Въпросът с датата за премахване на ограниченията във Великобритания доведе до протести, припомня БГНЕС. Хиляди протестиращи срещу блокирането преминаха вчера през централната част на Лондон, а резиденцията на министър-председателя на „Даунинг Стрийт” и парламентът бяха замеряни с топки за тенис.

Англия трябваше да премахне всички ограничения на 21 юни, но нарастването на случаите поради появата на щама Делта отложи тези планове с поне четири седмици.

Имаше и плакати срещу здравния министър Мат Ханкок, който стана обект на медиите, след като бяха публикувани кадри, на които се вижда да се целува със своя асистентка в здравното министерство. Министърът се извини за нарушаването на правилата и подаде оставка от поста./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448