Един малко очакван ефект от климатичните промени

Наука 12.09.2021 13:19 Снимка: ДНЕС+

Един малко очакван ефект от климатичните промени

Вече може и да ни е омръзнало да слушаме за климатичните промени, но последиците от тях се виждат все по-често. Това пък кара учените да работят все по-усилено в търсене на причини и решения, преди да е станало прекалено късно.

Според ново изследване на експерти от Griffith University и Australian National University, климатичните промени може да станат още по-осезаеми по една на пръв поглед изненадваща причина - дейността на термити, бръмбари и други насекоми, които се хранят с изгнилата дървесина. 

От разлагането на дървесина всяка година се отделят около 10 гигатона въглероден диоксид в атмосферата. А въпросните видове насекоми са отговорни за около 29% от тези вредни емисии.

Ефектът е по-осезаем в тропиците, където температурите са по-високи. Именно тропическите гори се разлагат най-бързо и от тях се отделя 93% от общото количество въглероден диоксид.

Изследователите анализират повече от 140 дървесни вида в 55 горски територии на шест континента, за да направят своите изводи. Половината мъртва дървесина се покрива със специални мрежи, за да нямат насекомите достъп до нея. И естественият процес на гниене се подпомага от по-високите нива на валежите и на температурите.

Учените са наясно, че разлагането на дървесината не може да се случи без термитите и другите подобни насекоми. Но сега имат нагледно доказателство, че те ускоряват този процес, като в същото време увеличават количеството вредни газове в атмосферата, предава Daily Mail.

Днес имаме много по-голяма яснота за ролята на мъртвите дървета във въглеродния цикъл, защото тази на живите отдавна е ясна - те го улавят и го превръщат в кислород./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448