Двама българи са в екипа, извел частната ракета на „Спейс екс“ в Космоса

Наука 31.05.2020 11:48 Снимка: ДНЕС+

Двама българи са в екипа, извел частната ракета на „Спейс екс“ в Космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на „Спейс екс“ в Космоса, има двама българи - Кико Дончев и Орлин Велев.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата „Крю Дракон“, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция (МКС). Според профила му в LinkedIn Дончев работи от 10 години за компанията на Илон Мъск - SpaceX. Той е завършил Университета в Мичиган. „Вярвам в нашата мисия в SpaceX и в Илън“, пише в социалната мрежа Дончев.

Орлин Велев-джуниър е част от екипа, отговарящ за структурната стабилност на корабите на „Спейс екс“. Той е част от компанията от 3 години, според профила му в LinkedIn. Учил е в университета „Джорджия Тех“ със специалност „Машинно инженерство“. След завършването прави докторантура по компютърни науки в „Джорджия Тех“ и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Младият българин обаче отказва, само за да остане на работа в компанията на Илън Мъск.

Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев - старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

„Много се радвам за успеха на SpaceX и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата Dragon“, каза пред „24 часа“ проф. Велев-старши. „Това е резултат от дълга и упорита работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илън Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери на Щатите. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби“, каза проф. Велев-старши.

„Dragon и Falcon са като "Тесла"-та на космическите кораби, ново поколение, което ще направи революция“, смята той.

Макар и с няколко дни закъснение заради лошото време, космическият кораб „Крю Дракон“ на „Спейс Екс“ на Илон Мъск излетя снощи към Международната космическа станция с астронавтите Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда.

Първата пилотирана мисия на НАСА от 9 години насам успешно излетя от космическия център „Кенеди“ във Флорида.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448