Древните вируси - теоретичен страх или реална опасност?

Наука 24.03.2024 15:02 Снимка: ДНЕС+

Древните вируси - теоретичен страх или реална опасност?

"С покачването на световната температура започва и разтапяне на вечнозамръзналите части на Земята. В тези региони има лед, който е на десетки, стотици, хиляди, дори на милиони години. И в него - много дълбоко предпазени от светлина и от кислород, е много вероятно да има вируси, които не сме срещали до момента". Това заяви пред Нова телевизия ръководителят на лаборатория в БЕРН д-р Аспарух Илиев.

Думите му бяха по повод предупреждения на учените, че заради промените в температурите могат да се завърнат вируси от далечното минало, които да причинят страшни пандемии.

Илиев посочи, че въпросът с т.нар. "зомби вирус" от Сибир е по-скоро един теоретичен страх.

Той отбеляза, че няколко поручвания от последните години сочат, че вирусите от преди милиони години запазват своята активност в тези тежки условия, т.е. могат да заразяват.

Хубавата новина била, че до момента не са открити такива, които да заразяват хора.

"Тъй като вирусите са огромен свят, който заразява най-разнообразни организми - хората сме само една малка част от тях. До момента древни вируси, които заразяват хората, няма. Но ако има, е много вероятно да бъдат такива, които не сме срещали в живота си", заяви експертът.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361