Добиването на вода от Луната вече е възможно

Наука 27.04.2022 12:06 Снимка: ДНЕС+

Добиването на вода от Луната вече е възможно

Учени от Курчатовския институт са разработили устройство за извличане на проби от почва - от седиментни скали (реголит) или късчета лед по време на проучване на Луната, планети или комети. Разработката може да се използва за добив на вода от реголита на повърхността на Луната за снабдяване на ракети с ядрени двигатели или лунни обитаеми станции, пише в последния Бюлетин за ядрена енергетика.

Компактните габарити на устройството му позволяват да бъде доставено на Луната с помощта на една ракета-носител. То може да се управлява от Земята или от окололунна орбитална станция.

Оборудването ще бъде луноход с колела. След доставянето му на Луната то ще бъде насочено към кратер или пещера на сянка и след взимането на пробата ще бъде преместено на слънце. Загретият реголит ще образува пара, която във вид на конденз ще запълва контейнер. След като бъде запълнено с вода, устройството ще бъде доставено в базата.

Предлаганото устройство при 10% съдържание на вода в реголита за 1 рейс ще запълва изцяло резервоара за вода в продължение на един месец.

Група от 3-10 лунохода могат да осигурят работата на лунна обитаема станция и зареждането на кацащи на Луната ракети./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648