Диетите, метаболизмът и съществува ли перфектният начин на хранене за всички

Наука 19.06.2020 10:07 Снимка: ДНЕС+

Диетите, метаболизмът и съществува ли перфектният начин на хранене за всички

Четем и слушаме за какви ли не диети, чудим се и на коя точно да се доверим, за да можем да влезем във форма през лятото. Някой споделя страхотни резултати от една, друг от друга, и питането е дали има универсална диета, която да дава ефект при всички.

Отговор на този въпрос търсят и намират учени от King's College в Лондон. A изводът, до който достигат в изследването си е, че всеки от нас се нуждае от индивидуален хранителен план, съобразен с неговите нужди, метаболизъм, генетика, начин на живот и редица други фактори.

Изследователите правят експеримент с 1102 души, на които дават идентични менюта за две седмици, през които измерват техния метаболитен отговор, нива на глюкоза, инсулин и триглицеридни мазнини

В резултат на всичко това могат да заключат, че всеки организъм възприема храната по различен начин. При някои всичко остава непроменено, а при други има значителен ефект. Дори при двойки близнаци има разлики в последствията от определена диета, което е доказателство, че гените не играят основна роля, пише New Scientist.

По-важни от генетичната предразположеност са циркадните ритми, количеството сън, физическата активност и чревната микрофлора. Времето, в което се приема храната, също е от голямо значение. При някои хора метаболизмът е по-бързо сутринта, а при други действа с едно и също темпо през целия ден.

Именно поради всички тези причини е от съществено значение да следваме специално изготвен за нас хранителен план, съобразен с всички фактори, които влияят на това как тялото ни приема храната. В противен случай диетите могат не само да не ни помогнат, но и да ни навредят./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448