Дали наистина микровълновата убива питателните вещества в храната?
Наука 21.10.2013 12:29
Твърдението, че микровълновите печки унищожават всички полезни неща в нашата храна, като например минерали и витамини, е широко разпространено. Вярно ли е обаче, пита io9?
Отговорът е не. Всъщност, микровълновите често запазват повече питателни вещества в храната в сравнение със стандартното готвене.
Приготвянето на храната като цяло унищожава полезните вещества в нея. Трябва обаче да се вземат предвид няколко фактора, включително топлината, с която се обработва, количеството използвана вода, времето, за което се готви, както и за какви питателни вещества става дума. Така например фолиевата киселина и витамини B и C, които се срещат в зеленчуците, са най-много чувствителни на топлина и най-лесно разтворими във вода.
Микровълновите фурни използват по-малко топлина. Времето за готвене при тях също е по-малко. Именно поради тази причина те не оказват чак толкова силен разрушителен ефект върху храната.
Топлината принуждава витамините да приемат неактивна форма. Ако поставите храната в микровълновата и я нагорещите над точката на кипене, със сигурност ще окажете по-разрушителен ефект върху веществата, отколкото при стандартното готвене. Той обаче е значително по-слаб, ако периодът на готвене е по-малък. Когато поставяме зеленчуци в микровълновата, се използва и по-малко вода. Поради тази причина се разграждат и по-малко питателни вещества.
В края на краищата това изследване показва, че „съществуват дребни разлики между стандартното готвене и използването на микровълнова по отношение на запазването на витамините в храната.“ Най-добре обаче е да приготвяте зеленчуците си с готвене на пара.
Съществуват и няколко изключения. Проучване от 2003 г. показва, че ако приготвите броколи в микровълнова, ще изгубите 74 процента или повече от фенолните им съставки. При варене този процент е 66. Освен това не поставяйте мляко в микровълнова – това намалява свойствата на агентите, борещи се с инфекции. /obekti.bg
Отговорът е не. Всъщност, микровълновите често запазват повече питателни вещества в храната в сравнение със стандартното готвене.
Приготвянето на храната като цяло унищожава полезните вещества в нея. Трябва обаче да се вземат предвид няколко фактора, включително топлината, с която се обработва, количеството използвана вода, времето, за което се готви, както и за какви питателни вещества става дума. Така например фолиевата киселина и витамини B и C, които се срещат в зеленчуците, са най-много чувствителни на топлина и най-лесно разтворими във вода.
Микровълновите фурни използват по-малко топлина. Времето за готвене при тях също е по-малко. Именно поради тази причина те не оказват чак толкова силен разрушителен ефект върху храната.
Топлината принуждава витамините да приемат неактивна форма. Ако поставите храната в микровълновата и я нагорещите над точката на кипене, със сигурност ще окажете по-разрушителен ефект върху веществата, отколкото при стандартното готвене. Той обаче е значително по-слаб, ако периодът на готвене е по-малък. Когато поставяме зеленчуци в микровълновата, се използва и по-малко вода. Поради тази причина се разграждат и по-малко питателни вещества.
В края на краищата това изследване показва, че „съществуват дребни разлики между стандартното готвене и използването на микровълнова по отношение на запазването на витамините в храната.“ Най-добре обаче е да приготвяте зеленчуците си с готвене на пара.
Съществуват и няколко изключения. Проучване от 2003 г. показва, че ако приготвите броколи в микровълнова, ще изгубите 74 процента или повече от фенолните им съставки. При варене този процент е 66. Освен това не поставяйте мляко в микровълнова – това намалява свойствата на агентите, борещи се с инфекции. /obekti.bg
![]() |
1 | 2.09247 |
![]() |
1 | 2.24989 |
![]() |
10 | 3.854 |
![]() |
100 | 4.16569 |
![]() |
1 | 1.69395 |
Последни новини
- 21:06 Хороскоп за четвъртък, 7 август 2025 г.
- 19:31 20-годишна от OnlyFans отмъкна приказно богатство от бивш спортист
- 19:24 МЗ дава по още 2600 лв. към парите на младите лекари специализанти
- 19:16 Лодка с туристи се разби в скали край гръцки остров
- 19:08 Шофьор е с ампутиран крак след тежка катастрофа в София
- 18:59 Зелена зона за паркиране във Варна от септември
- 18:51 Кейти Пери спря концерта си в Детройт, за да помогне на припаднал фен
- 18:44 Топ 10 на най-големите вулканични изригвания за последните 2 века