Д-р Симоноски: Вегетарианците са с най-висок риск от дефицит на Витамин В12

Наука 12.02.2024 14:35 Снимка: ДНЕС+

Д-р Симоноски: Вегетарианците са с най-висок риск от дефицит на Витамин В12

Надценена ли е многоликата роля на витамина?

В последните години върху Витамин В12 падна огромната тежест на втория, а ако не и първия по важност витамин след Витам Д3, отговорен за злокачествени, автоимунни, инфламаторни и всякакви други процеси в организма ни. Изписа се много, приписаха му се едва ли не качества на панацея, дори на гарант, че нормалните му нива ни пазят от рак. Някои хора започнаха твърде често да се изследват и да съобразяват живота си според резултата...

Доколко истината се припокрива с митовете за витамин В12? За да ни разкаже повече за този незаменим за човешкото здраве и функции витамин, разговарям с д-р Наум Симоноски - специалист хематолог с над 15 години медицински опит, който работи в Първо отделение по клинична хематология в Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, София.

Д-р Симоноски, в какви процеси в организма ни участва Витамин В12?

 Bитамин B12 е водноразтворим витамин, полезен за периферната и централната нервна система, който поддържа активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи и по-конкретно - за образуването на защитно поĸритие на нервите, наречено миелинова обвивка.

Витамин В12 участва също и в синтеза на ДНК, необходим за подготовката на ядрото за клетъчно делене, т.е участва в процеса на хемопоеза (кръвотворене)

Какви са основните му функции?

Функциите на Витамин В12 са много и поради участието му в много процеси, той:

• Спомага за образуването на червени кръвни клетки и предотвратява развитието на анемия

• Може да поддържа здравето на костите и да предотвратява остеопороза

• Може да намали риска от макулна дегенерация

• Може да подобри настроението и симптомите на депресия

• Може да е от полза за вашия мозък, като предотвратява загубата на неврони

• Може да ви даде тласък на енергия

• Може да подобри здравето на сърцето чрез намаляване на хомоцистеина

• Поддържа здрава коса, кожа и нокти.

От това, което изредихте, действително е незаменим витамин. Тогава какви могат да са причините за неговия дефицит и как може този дефицит да се отрази на хематологичния профил на пациента?

Причина за дефицит на витамин В12 е най-често липсата му в хранителния режим най-често при хора, които са на диета, изключваща месо и месни продукти (вегетерианска или веганска диета), а в някои случаи и недохранване. Причина може да бъде и заболявания на лигавицата на стомаха.

Може ли да се предотврати или лекува този дефицит?

Дефицитът на Витамин В12 може да бъде предотвратен и разбира се, лекуван. След установяване на дефицита чрез серумно зиследване на неговите нива, трябва да започне да се лекува и възстановителният прозорец, за който се повлияват пациентите, е доста кратък - можеби от първата или втората апликация се наблюдава подобрение на хематологичните показатели.

Предотвратяването на дефицит на Витамин В12 може да стане, като хората застрашение от този дефицит, провеждат профилактично изследване на серумните му нива и при нужда да се приема профилактична доза, а не терапевтична.

 Какви са хематологичните заболявания, свързани с дефицит на Витамин В12 и как те се различават по отношение на симптомите и лечението?

 Хематологичните показатели при дефицит на Витамин В12 се характеризират с нисък хемоглобин (анемия), но може да бъде предствен и с намаляване на стойностите на всички кръвни показатели (панцитопения - ниски левкоцити, ниски тромбоцити) и еритроцитът е по-голям от нормалния, т.е говорим за мегалобластно кръвотворене. Но е доста важно да се спомене, че в диференциалнодиагностичен план има препокриване с някои други хематологчини заболявания, като на пример Миелодиспластичен процес, (за това е необходима консултация с Хематолог и по-детайлни изследвания).

Има ли истина в популярната теория, че дефицитът на Витамин В12 има отношение към онкогенезата?

Механизмите, в които участва Витамин В12 са ключови за нормалното изграждане и развитие на една клетка. При продължителен и неправилно лекуван дефицит на Витамин В12 има по-голяма вероятност за възникване на паранеопластичен процес, а именно, стимулиране на онкогенезата.

Какви са диагностичните методи за дефицит на Витамин В12?

Диагностицирането на дефицит на Витамин В12 е доста лесно и доста достъпно. Всяка лаборатория би могла да изследва серумни нива на Витамин В12. И според референтните стойности на дадената лаборатория се установява серумното ниво.

Какви са предимствата и рисковете при прилагането на витамин Витамин В12 в таблетни или инжекционни форми?

Всяка от двете форми има предимства и недостатъци.

Нека вземем за пример инжекционната форма: Предимства-много бързо възстановяване на серумните нива и усвояване на много висок процент от активната субстанция, но Недостатъците са в това, че това е инжекционна форма, което означава прилагане чрез инжекци, които е добре да се правят в амбулаторни условия, където има по-малка вероятност от замърсяване/инфектиране на мястото на приложение.

Таблетната форма: Предимства-може да се прилагат в домашни услови, пациентът се намира в комфортната си зона, не се налага посещение на амбулатория. Недостатъци: По-бавно възстановяване на серумните нива, а поради тази причина, и по-продължително лечение.

При прием на добавки с Витамин В12 лабораторните показатели много бързо се покачват извън норма. Крие ли някаква опасност това и какъв ефект върху организма има?

Изследване на серумните нива по време на прием на хранителни добавки на Витамин В12 могат да дадат т.нар. фалшиво положителни резултати, а именно завишени показатели. За това е необходимо да се изследват тези показатели след приключен продължителен курс на лечение, както и след възстановяване на периферните показатели (кръвната картина).

Единствената опасност в този момент на изследването е грешна интерпретация на този резултат

Може ли хранителният режим да компенсира ниските нива на Витамин В12 и как пациентите могат да осигурят достатъчно от този витамин в диетата си?

Да, хранителният режим може да повлияе нивата на Витамин В12 и по такъв начин да се подържат нормалните му стойности в тялото. За хората, които нямат по-специфичен начин на хранене, не са вегетерианци или вегани, да се добави месо и месни продукти към храната.

За вегетерианците е необходимо добавяне на продукти, съдържащи по-високи нива на Витамин В12, като подсилени зърнени култури, подсилена хранителна мая, соево мляко./Dir.bg

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993