Бившият учител, спечелил над $15 милиарда и загубил 90% от богатството си за няколко месеца

Наука 07.06.2021 08:30 Снимка: ДНЕС+

Бившият учител, спечелил над $15 милиарда и загубил 90% от богатството си за няколко месеца

Да тръгнеш като преподавател в училище в бедно селце в Китай и да се превърнеш в един от най-богатите хора в света. А след това обратно да си на ръба да изпаднеш от клуба на милиардерите само в рамките на няколко месеца. Това се случи с китаецът Лари Чен, който е създател на популярна интернет платформа за образование.

Акциите на неговата компания GSX Techedu поевтиняха осезаемо през последните седмици, като за последно изгубиха 4% от стойността си на борсата в Ню Йорк в средата на тази седмица. От началото на януари книжата са поевтинели с 88%, изтривайки почти 14 милиарда долара от богатството на Чен.

Така, според данните на Bloomberg Billionaires Index, към днешна дата нетното състояние на китайския предприемач възлиза на около 1,9 милиарда долара.

Основна причина за това е нарасналият натиск върху частното образование в Китай. От ресорното министерство се готвят да създадат специален комитет, който да следи и да оценява качеството на всички частни образователни платформи, разказва Bloomberg.

В резултат на това GSX е спряла всички уроци за деца в предучилищна възраст, след като китайските регулатори забраниха детските градини и частните школи да преподават материал, предназначен за учене в училищата. Това става ясно от думите на говорителя на компанията.

Ударът върху бизнеса на Чен, който притежава 44% от компанията, е още по-голям като бъдат добавени по-слабите от очакваното резултати. През май месец платформата представи разочароващи данни, което доведе до нов натиск върху акциите.

Проблемът за Чен изглежда катастрофален, като се има предвид, че преди началото на 2021 година неговото богатство се утрои до 15,6 милиарда долара. При това само в рамките на 2 седмици.

Предприемачът започва кариерата си като учител преди да стане част от екипа на компанията New Oriental Education & Technology. През 1999 година той става неин президент, а през 2014 година основава GSX./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448