Бивш инженер на НАСА твърди, че е изобретил двигател, който не изисква гориво

Наука 23.04.2024 18:53 Снимка: ДНЕС+

Бивш инженер на НАСА твърди, че е изобретил двигател, който не изисква гориво

Чарлз Бюлер е работил по създаването на МКС, "Хъбъл" и космическата совалка

Космическият стартъп Exodus Propulsion Technologies обяви, че е постигнал пробив, натъквайки се на изцяло нова природна сила, която може да задвижва тласкащи двигатели без нужда от гориво, пише Futurism.

Както съобщава The Debrief, съоснователят на компанията Чарлз Бюлер - бивш инженер на НАСА, който е работил по създаването на Международната космическа станция, орбиталния телескоп "Хъбъл" и космическата совалка - каза, че откритието може да бъде повратна точка за човечеството и за изследването на космоса.

Бюлер прави някои изключително амбициозни твърдения, които вероятно ще се сблъскат със скептицизъм от научната общност.

"Има правила, които включват запазване на енергията. Но ако се направят някои неща правилно, човек може да генерира сили, различни от всичко, което цивилизацията ни е постигала преди", каза Бюлер пред The Debrief. "Тази сила ще използваме, за да задвижваме обекти през следващите 1000 години... докато не дойде следващото нещо."

Стартъпът наскоро представи своите открития на Конференцията за алтернативна енергия за задвижване (APEC), изключително необичаен "антигравитационен клуб", който е успял да привлече някои сериозни учени.

Новият вид задвижване използва електростатика и има скромни възможности. То генерира само 10 милинютона. За да поставим това в перспектива, задържането на маса от около 100 грама или средно голяма ябълка в дланта на ръката ви изисква 1 нютон или 100 пъти повече сила.

"Магнитудът не е важен, тъй като всичко над нулата би работило в космоса" заявява Бюлер пред The Debrief. Ако ускорението е постоянно, това наистина би бил съществен пробив, който да позволи бързо пътуване в Слънчевата система и може би отвъд нея.

"Нашите материали са съставени от много видове покрития на носители на заряд, които трябва да бъдат поддържани върху диелектричен филм", обясни той.

"Много е трудно да се съгласува от научна гледна точка, защото изглежда, че откритието ни нарушава много от енергийни закони на физиката", каза Бюлер пред съоснователя и модератор на APEC Тим Вентура, добавяйки, че "се надяваме да направим някои демонстрации" в космоса.

Откритието на Бюлер напомня за силно противоречивия EmDrive на НАСА и за "уарп задвижването" на стартъпа Applied Physics, като и двата изглежда нарушават законите на физиката.

През 2021 година стана ясно, че положителните резултати на EmDrive са били фалшифицирани или сгрешени, а "двигателят" не работи. Applied Physics е още на ниво научни и теоретични разработки, опитващи се да намерят начин за пътуване с по-бързи скорости от тази на светлината.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361