Белгийското градче Пурс е спасител на света

Наука 23.12.2020 15:40 Снимка: ДНЕС+

Белгийското градче Пурс е спасител на света

Пурс, малкото градче със 17 000 жители, разположено между белгийската столица Брюксел и Антверпен, се гордее, че се прочу като "спасител на света". Новата слава на малко известното досега селище, познато главно с производството на аспержи, е свързана с местните цехове на "Пфайзър".

По-рано тази седмица Европейската агенция по лекарствата даде одобрение ваксината срещу ковид на този производител да стане първата, достъпна в ЕС. В Пурс се намират единствените засега цехове в Европа, където се произвежда тази ваксина, предаде БТА. 

Кметът на селището Кун ван ден Хювел казва, че благодарение на данъците, плащани от "Пфайзър" и останалите привлечени на място фирми, градчето успява да развива постоянно своята инфраструктура. Неговите съграждани са горди, че светът говори за Пурс и че оттук спасението от новата болест ще тръгне към много хора. До края на следващата година се очаква местните цехове да произведат 1,3 милиарда дози ваксина.

В Белгия производствени цехове имат също лабораториите на "Джонсън и Джонсън", "АстраЗенека", ЖеЕсКа, отбелязват местни медии. Тези производители също разработват ваксини срещу новата болест. От средата на миналия век производителите на лекарства постоянно разгръщат дейността си в Белгия заради благоприятния данъчен режим.

В следващите дни от Брюксел и Лиеж ще потеглят първите полети за разпределение на одобрената ваксина в ЕС. Медиите отчитат, че и двете летища разполагат с разрешения за обработка на товари с лекарства. Допълва се, че в Белгия работи една от малкото фабрики за производство на сух лед, който е необходим за съхранението и превоза на ваксината на "Пфайзър"./БТА

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359