Българският суперкомпютър на 91-о място в топ 500 в света

Наука 01.07.2021 17:38 Снимка: ДНЕС+

Българският суперкомпютър на 91-о място в топ 500 в света

Българският суперкомпютър Discoverer беше класиран на 91-во място в световната класация на най-мощните суперкомпютърни системи TOP 500. Параметрите на машината, която е позиционирана в София Тех Парк, бяха изпитани по време на специални тестове, които се провеждат в съответствие със стандартите и изискванията на независимата неправителствена организация, която поддържа класацията.

При тестовете Discoverer, част от европейската мрежа на високопроизводителните машини EuroHPC JU, надхвърли планираната производителната мощ 4,44 петафлопа като достигна до 4,518.9 петафлопа, а отчетената върхова производителност беше 5,942 петафлопа.

Постигнатите резултати поставят Discoverer на 66-та позиция в допълнителната класация на TOP 500 – HPCG, която измерва сближаването на натоварванията на HPC и изкуствения интелект (AI), базирани на машинно обучение и дълбоко обучение, чрез решаване на система от линейни уравнения, използващи нови алгоритми със смесена прецизност, които използват съвременния хардуер.

Включването на Discoverer сред първите 500 високопроизводителни машини в международен мащаб вече постави страната ни на световната карта на високотехнологичните държави и e предпоставка за превръщането й в дигитален хъб в Югоизточна Европа.

„Отличното позициониране на Discoverer в класацията за суперкомпютри TOP 500 потвърждава, че EuroHPC JU работи с пълна сила. Като 27-ият най-мощен суперкомпютър в Европейския съюз, Discoverer е водещ в европейската HPC технология“, коментира Андерс Дам Йенсен, изпълнителен директор на Съвместното предприятие EuroHPC. „Когато всичките седем суперкомпютъра от EuroHPC JU са онлайн, можем да очакваме 670 петафлопа изчислителна мощност да бъдат достъпни за европейските изследвания и иновации. Те ще подкрепят развитието на водещи научни изследвания, ще подкрепят публичния сектор, МСП и индустриалните приложения в много области и ще спомогнат за по-нататъшната база от знания на ЕС в областта на науката, технологиите, машинното обучение, изкуствения интелект и анализа на данни с висока производителност”, допълни той.

Суперкомпютърът Discoverer е произведен и доставен от глобалния лидер в дигиталната трансформация – Atos. С Discoverer броят на суперкомпютрите в TOP 500, произведени от Atos, става 36, като общата им производителност е 206 петафлопа. Освен в България, Atos доставя и суперкомпютрите от EuroHPC мрежата в още четири локации – Италия, Словения, Люксембург и Португалия.

„Много сме горди, че екипът на Atos проектира, достави и внедри изключително нова технология суперкомпютър в София Тех Парк. Тази система, наречена Discoverer, е класирана като 91-ият най-мощен компютър в света. А според показателите на HPCG е на 66 място в света. Машината е най-мощната в Югоизточна Европа. Ако вземем предвид само Европа, Discoverer е в топ 30 на най-мощните суперкомпютри. Това ще даде нова възможност за развитие на научната общност в България и заедно с помощта на търговските партньори ще позволи по-бърз растеж на цифровата икономика в този регион“, каза Томаш Хлавса, ръководител на Big data & Security отдела на Atos за Чехия и Словакия./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448