Австралийски учени с голям пробив в лечението на левкемия

Наука 14.09.2023 18:48 Снимка: ДНЕС+

Австралийски учени с голям пробив в лечението на левкемия

Австралийски изследователи са разработили новаторски тест за идентифициране на пациенти с левкемия, при които има изгледи да се постигне доживотна ремисия без лечение (РБЛ), съобщава Синхуа.

В научен труд, публикуван в четвъртък, екип учени от Южноавстралийския институт по здравеопазване и медицински изследвания (SAHMRI) са направили голям пробив в ефективното лечение на хроничната миелоидна левкемия (ХМЛ).

Като кулминация на шестгодишни изследвания, тестът може точно да определи дали пациентът е подходящ за безопасно прекратяване на лечението за ХМЛ. 

„С това откритие преместваме фокуса за хората с ХМЛ от едно доживотно контролиране на болестта към едно трайно излекуване“, заяви д-р Илария Пагани, водещ автор на изследването от SAHMRI и Университета в Аделаида.

„С теста, който разработихме, можем да предвидим с висока степен на точност кой пациент ще има отлична вероятност за продължаваща РБЛ“, добави тя.

Според базираното в САЩ „Сдружение левкемия и лимфом“ РБЛ се постига, когато пациентът с ХМЛ поддържа дълбок молекулярен отговор след преминаване на терапия с инхибитори на тирозин киназите и не се налага да подновява лечението.

Досега не е имало начин да се установи дали пациентът ще постигне успешна РБЛ или ще се наложи да започне отново терапията. Д-р Пагани обаче потвърди, че новият тест може да направи това, като измери наличието на определящия левкемията синтезен ген BCR-ABL1 в кръвта на пациента.

„Това, което сега показахме, е, че шансовете за рецидив зависят до голяма степен от това в кой тип клетки е открито заболяването - ако е в така наречените миелоидни клетки, тогава шансовете за РБЛ за съжаление са доста ниски, но ако е в лимфоцити, тогава това има ограничено влияние върху вероятността за рецидив“, каза тя.

„Този нов и специфичен за конкретната линия тест за гена BCR-ABL1 вече може да се използва, за да се определи кой може безопасно да спре терапията, кой трябва да продължи терапията за по-дълъг период и кой се нуждае от различна терапия, преди да може да се помисли за РБЛ“, обобщи д-р Пагани.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583