Атакуват изследването, че вирусът в Италия се е появил още преди в Китай

Наука 19.11.2020 09:49 Снимка: ДНЕС+

Атакуват изследването, че вирусът в Италия се е появил още преди в Китай

Италианско изследване, според което новият коронавирус е циркулирал извън Китай по-рано, отколкото се смяташе, предизвика съмнения сред западни учени, които настояват за последващи проучвания, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Учени от Италианския институт по рака публикуваха изследване, което представя наличието на неутрализиращи SARS-CoV-2 антитела в кръв от здрави пациенти, взета през октомври миналата година по време на скрийнинг за белодробен рак.

Ако данните са верни, те биха променили историята на пандемията и повдигат въпроси за това кога и къде се е появил новият коронавирус. Той бе идентифициран за пръв път в централния китайски град Ухан през декември миналата година.

Пред Ройтерс няколко учени заявиха, че са нужни последващи проверки.

"Заслужава си тези резултати да бъдат съобщени, но те би следвало да се вземат предвид като данни, които да се подложат на още изследвания", каза Марк Пейгал, преподавател в школата за биологични науки в британския университет на Рединг.

"Всички пациенти в проучването са без симптоми, макар че повечето от тях са на възраст 55-65 години и бивши пушачи. Това обичайно е рискова група за Ковид-19, затова е странно, че всички пациенти са без симптоми", поясни той.
Съавтор на изследването каза, че заедно с колегите са планирали последващи изследвания и призова учените по света да се присъединят.
Световната здравна организация обяви, че новият коронавирус и Ковид-19 са били неизвестни, преди да бъде съобщено за разпространението в Ухан. От организацията уточниха, че вероятността вирусът "да е циркулирал тихомълком" другаде не може да бъде изключена.
В Китай са убедени, че италианското изследване показва проследяването на вируса като процес в развитие, който може да обхваща много страни.
"Китай ще продължи да работи с останалата част от международната общност и да допринася за глобалното сътрудничество в борбата срещу Ковид-19 и други вируси", каза пред журналисти във вторник говорителят на китайското министерство на външните работи.
Първият пациент с Ковид-19 в Италия е регистриран на 21 февруари в малък град край Милано. Италианското изследване обаче показва, че 11,6 на сто от 959 здрави доброволци, участващи в скрийнинга за рак между септември 2019 г. и март 2020 г. са дали признаци, че вече са се срещали с коронавируса SARS-CoV-2, повечето от тях доста преди февруари тази година.
За същото изследване са проведени тестове и от университета в Сиена, които показват, че в шест случая антителата са били способни да унищожат SARS-CoV-2. Четири от случаите са от октомври 2019 г., което означава, че пациентите са се заразили през септември.
"Този брой - шест души е напълно в рамките на тестовата и статистическа грешка. Затова ми се струва, че доказателствата в подкрепа на това невероятно твърдение не са достатъчно солидни", каза Енрико Бучи, биолог и преподавател в университета "Темпъл" във Филаделфия.
"Много шум за нищо", коментира Антонела Виола, преподавател по обща патология в университета на Падуа.
И двамата италиански специалисти казват, че тестът за антитела е създаден от екипа на проучването и не е бил одобрен от външни експерти.
Скептицизмът на повечето критици на изследването е насочен към т.нар. специфика на теста за антитела, който би могъл да разкрие присъствие за антитела срещу други заболявания, ако не е прецизен./БТА

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096