Астронавтите Кейт Рубинс и Соичи Ногучи излязоха в открития космос (Видео)

Наука 05.03.2021 17:01 Снимка: ДНЕС+

Астронавтите Кейт Рубинс и Соичи Ногучи излязоха в открития космос (Видео)

Американската астронавтка Кейт Рубинс и японският й колега Соичи Ногучи, които пребивават на Международната космическа станция (МКС), излязоха в открития космос, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Рубинс и Ногучи разполагат с около шест часа и половина, за да изпълнят поставените им задачи. Космическата им разходка може да бъде проследена на живо на сайта на НАСА, предаде БТА. 

Очаква се двамата астронавти да продължат подготовката за инсталиране на нови слънчеви панели - задача, започната на 28 февруари от Кейт Рубинс и американския астронавт Виктор Глоувър.

"Наличните слънчеви панели работят добре, но има признаци на износване", отбелязаха от НАСА. От американската космическа агенция констатираха, че първите слънчеви батерии, инсталирани на МКС през декември 2000-ната г., са проектирани да функционират 15 години.

Кейт Рубинс и Соичи Ногучи освен това трябва да подсилят топлоизолацията на въздушния шлюз Куест, и да изпълняват редица други задачи.

Освен Рубинс, Глоувър и Ногучи, понастоящем на МКС пребивават руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков и американските астронавти Майкъл Хопкинс и Шанън Уокър./БТА

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176