Американски план предвижда избиване на стотици хиляди сови от един вид, за да спасят сови от друг

Наука 04.07.2024 14:59 Снимка: ДНЕС+

Американски план предвижда избиване на стотици хиляди сови от един вид, за да спасят сови от друг

Планът е спорен - властите изпращат обучени стрелци в гъстите гори на Западното крайбрежие на САЩ, които да изпълнят задачата

Горските власти в САЩ планират да ликвидират стотици хиляди северноамерикански улулици от семейство Совови, за да спасят от изчезване други техни по-малки роднини - потенциално застрашената от изчезване петниста улулица, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Американски горски служители са подготвили спорен план за изпращане на обучени стрелци в гъстите гори на Западното крайбрежие, които да изпълнят задачата. Проектът цели да подпомогне намаляващата популация на петнистите улулици в щатите Орегон, Вашингтон и Калифорния. Агенция Асошиейтед прес е получила предварителен достъп до проекта.

Планът предвижда избиването на до 470 000 северноамерикански улулици в продължение на три десетилетия, след като птиците от източната част на САЩ навлязоха в територията на два вида улулици от Западното крайбрежие: северната и калифорнийската петниста улулица. По-малките птици не са в състояние да се конкурират за храна и местообитания с нашествениците.

В миналото усилията за спасяване на петнистите улулици са насочени към опазване на горите, в които те живеят. Но размножаването на горската северноамериканската улулица през последните години подкопава тези по-ранни усилия, твърдят горски служители.

"Намираме се на кръстопът. Имаме научните данни, които показват какво трябва да направим, за да опазим петнистите улулици, а това изисква да предприемем действия", казва Бриджит Моран, представител на горските власти в щата Орегон.

Идеята за убиване на един вид птици, за да се спаси друг, раздели природозащитниците. Някои от тях приеха плана с неохота, след като миналата година беше обявен проект на предложението; други го осъдиха като безразсъдно и отклоняващо вниманието от необходимото опазване на горите, отбелязва Асошиейтед прес.

В местообитанията на петнистите улулици вече се убиват северноамериканските с изследователска цел, като от 2009 г. насам са премахнати около 4500, казват представители на горските власти в Орегон, цитирани от Асошиейтед прес.

Подобни мерки са предприети и срещу северноамериканските улулици в района на Сиера Невада в Калифорния, където те са пристигнали съвсем наскоро, но местните власти искат да спрат развитието на популацията.

В други райони, където северноамериканската улулица се е установила преди време, служителите се стремят да намалят броя им, но признават, че отстрелването едва ли ще ги унищожи напълно.

Новият план следва десетилетия на конфликт между природозащитниците и дърводобивните компании, които изсичат огромни площи от стари гори, в които са се заселили петнисти улулици.

Първите усилия за спасяване на птиците завършиха със забрани за сеч през 90-те години на миналия век, които разбуниха дървената индустрия и нейните политически поддръжници в Конгреса, припомня Асошиейтед прес.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.33073
RON RON 10 3.93725
TRY TRY 100 5.4048
USD USD 1 1.78876