"Ако ползвате нещо безплатно, стоката сте вие": Мистериозна компания обучава AI по данните от Reddit

Наука 20.02.2024 10:44 Снимка: ДНЕС+

"Ако ползвате нещо безплатно, стоката сте вие": Мистериозна компания обучава AI по данните от Reddit

Reddit е един от най-големите уеб форуми в света. Той е безплатен за ползване, като всеки ден той е посещаван от над 55 милиона души. Както може да предположите, форумът съхранява огромно количество данни. Мистериозна компания е платила 60 милиона долара на Reddit, за да ползва тези данни за обучението на нов изкуствен интелект, съобщава Bloomberg.

Това е поредното доказателство на максимата, че когато ползвате нещо безплатно, то продукта сте вие. Всъщност, потребителските данни са ключовата стока в златната треска по разработването на изкуствен интелект. Без тях алгоритмите не биха могли да съществуват.

Преди време Аксел Спрингър, собственик на редица медии, като Politico и Business Insider, сключи сделка с OpenAI. В нея той предостави достъп до всичките публикации в неговите сайтове, за обучаването на езикови модели.

Предполага се, че постовете в Reddit съдържат още по-разнообразни тестове и ще послужат за обучение на голям езиков модел от ново поколение. Коя е компанията, която наистина стои за покупката на данните от Reddit обаче не е ясно.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612