5000 пчелари в Ухан не са хванали COVID-19, според китайско изследване от февруари

Наука 02.07.2020 14:03 Снимка: ДНЕС+

5000 пчелари в Ухан не са хванали COVID-19, според китайско изследване от февруари

Нито един от близо 5000 пчелари в епицентъра на заразата от COVID-19 в Ухан не се е разболял, нито е развил симптоми на заразата. Това показва Китайско изследване.

Според апитерапевта и специалист по вътрешни болести д-р Пламен Енчев апитерапията с всички пчелни продукти, в частност лечението с пчелна отрова, подобрява имунитета. Всички пчелни продукти, най-вече прополисът, блокират така наречените ACE 2 рецептори, чрез които вирусът прониква в организма

"Има такова проучване и може да му се доверим. То е проведено в края на февруари, началото на март. Около 5115 пчелари в провинция Хубей, от тях 723 са в град Ухан. Най-същественото е, че никой от тези пчелари не е проявил никакви симптоми на заболяване", обясни д-р Енчев.

Според него апитерапевти, които са лекували пациенти, също не са проявили никакви симптоми на коронавируса. Относно начина на лечение чрез апитерапия, д-р Енчев обясни, че тя рядко се прилага самостоятелно.

"Апитерапията може да се използва и самостоятелно, но в по-големия процент от случаите се използва в общия план на лечението", каза той. Апитерапевтът, когато е лекар, използва всички методи за диагностика и едва тогава, когато нищо друго не може да помогне, прилага апитерапия", каза д-р Пламен Енчев. Той уточни, че в България всички апитераписти са лекари.

"На Запад под апитерапия разбират повече лечение с пчелна отрова, но истинското приложение и правилното определение на апитерапията е изкуството да прилагаме всички пчелни продукти", каза терапевтът.

Д-р Енчев изтъкна, че апитерапията намира приложение при лечението на ставно-дегенеративни заболявания.

На този етап начинът на живот на пчеларите - пчелна отрова и пчелни продукти, оказват влияние за защитата от Ковид-19, подчерта д-р Пламен Енчев./news.bg

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147