Вроцлав – полският град с изненадваща красота

Мултимедия 01.06.2024 18:31 Снимка: ДНЕС+

Вроцлав – полският град с изненадваща красота

Популярността на града нараства, но възможностите за настаняване все още са изненадващо приемливи

Вроцлав е прекрасен! Това ще потвърди всеки, който е прекарал поне три дни в опознаване на този полски град. Ето информация как да организирате пътуването и престоя си тук:

Снимка: Вера Александрова

Полетът

Има директни полети от София до Вроцлав с Ryanair два пъти седмично. Пътуването е с продължителност около час и половина в посока. Самолетни билети могат да се намерят за под 50 евро на човек за отиване и връщане.

Снимка: Вера Александрова

Настаняването

Популярността на Вроцлав нараства, но възможностите за настаняване все още са изненадващо приемливи. Цените за нощувка в стая за двама в комфортен хотел варират между 50 и 100 евро.

Снимка: Вера Александрова

Добре е да се избягват апартаментите, разположени непосредствено на Market Square. Централният търговски площад е домакин на спортни и културни събития, затова е шумен до късно през нощта.

Снимка: Вера Александрова

Много от хотелите край площада са в сгради с тесни стълби и без асансьор, а паркирането в района е сериозно предизвикателство. Затова е по-добре да се избере място в широкия център на града. По бреговете на реката има множество хотели с панорамни стаи, зеленината и заведенията по Promenada Staromiejska са очарователни, а личният ми фаворит е районът около Археологическия музей и по-конкретно Plac Jana Pawla II. Мястото е тихо, има пекарна, супермаркет и няколко ресторанта, а красивият Market Square е само на 7 минути пеша.

Снимка: Вера Александрова

Транспортът

Автобус номер 106 стига от летището до центъра на града за 45 минути. С такси разстоянието се изминава за половин час, а цената е тридесет лева. Във Вроцлав може да се ползва и Uber, но е за предпочитане човек да се придвижва пеша или с колело под наем. Разстоянията са преодолими, а улиците предлагат приятни изненади, които не присъстват в пътеводителите.

Снимка: Вера Александрова

Цените

Най-разпространените магазини за пазаруване са тези от веригата Zabka. Заредени са с основни хранителни стоки, в някои от тях има зеленчуци, готови салати, сирена и прясно изпечени закуски. Повечето отварят в 6.00 сутринта и затварят в 23.00.

Във Вроцлав има множество пекарни, заведенията предлагат всевъзможни ястия - от традиционните пелмени, през международна кухня, до рибни и вегетариански блюда. Цените са близки до софийските, но има места по-скъпи с 10 или 20% от тези, с които сме свикнали по родните ресторанти.

Менютата са преведени на английски и комуникацията с местните не представлява проблем. Алкохолът е по-скъп в сравнение с нашия, но пък наливната бира е с превъзходна температура, газировка и вкус.

Навсякъде се плаща с карта. Парите в брой затрудняват продавачите и те често не могат да върнат, ако сте им дали банкнота с голяма стойност.

Снимка: Вера Александрова

Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532