Снегът на 9 май в Москва не попречи на Парада на победата (ВИДЕО)

Мултимедия 09.05.2024 13:58 Снимка: ДНЕС+

Снегът на 9 май в Москва не попречи на Парада на победата (ВИДЕО)

На 9 май 2024 г. Русия отбеляза 79 години от края на Втората световна война.

След идването на власт на Владимир Путин през 2000 г., руското правителство започна да насърчава честванията. Днес това е един от най-важните празници в страната, а на организирания военен парад се гледа като на възстановяване на престижа на Москва.

След началото на войната на Русия срещу Украйна, военният парад измени своята форма. През 2022 година над Червения площад не летяха самолети. През 2023 година по него не преминаха танкове и бронирани машини. Пред Кремъл бяха показани единствено ракетите "Искандер-М" и "Ярс", способни да носят ядрени бойни глави.

Тази година по Червения площад преминаха скромен брой бронетранспортьори, като танковете и тежката техника отново липсваха. Основният акцент бе върху стратегическите комплекси "Искандер-М" и "Ярс".

Този път парадът имаше въздушна част. Над Кремъл летяха авиационните групи "Витязи" и "Стрижи" със самолети Су-30 и МиГ-29. Шест щурмови изтребителя Су-25 изписаха руския трикольор в небето.

В първата година от войната на трибуните на Червения площад не присъстваха чуждестранни лидери. Това се промени през 2023 година, когато тям бяха президентите на Беларус, Узбекистан, Киргизстан, Казахстан, както и премиерът на Армения.

Тази гадина на трибуните бяха президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев, президентът на Таджикистан Емомали Рахмон, президентът на Киргизстан Садир Джапаров и президентът на Туркменистан Сердар Бердимухамедов ще присъстват на събитието в руската столица.

На парада присъстваха и президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Куба Мигел Диас-Канел, президентът на Лаос Тонглун Сисулит и президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало.

Президентът на Армения Никол Пашинян, който присъства на тържествата миналата година, каза по-рано, че няма да участва в събитието тази година. Това показва все по-охладнелите отношения между Армения и Русия. Тази година Ереван спря вноските си във военния съюз на Русия - ОДКС. Армения бойкотира и срещи на високо ниво и военни учения в организацията. Освен това тя призна Международния наказателен съд и е поела ангажимент да арестува Владимир Путин, ако той някога стъпи на нейна територия. Западните лидери продължават с бойкота над честванията в Москва.

Китайският президент Си Дзинпин няма да посети Москва, като в момента той в Будапеща - последната спирка от европейската му обиколка. Очаква се Владимир Путин да го посети в Пекин скоро след завръщането му там. Визитата е насрочена за този месец.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361