След кей-поп инвазията по света: Южна Корея иска дигитални номади, още туристи и уважение

Мултимедия 04.02.2024 17:48 Снимка: ДНЕС+

След кей-поп инвазията по света: Южна Корея иска дигитални номади, още туристи и уважение

Най-новата южнокорейска виза, която бе въведена на 1 януари, позволява на дигиталните номади да останат до две години и да открият чудесата на страната, но при някои важни условия

След щурма на кей-поп културата, вълнуващата кино индустрия, създаваща забележителни образци, Южна Корея иска да разшири още повече влиянието си, но не непременно,  а така - че традициите, ценностите, забележителностите й, да бъдат уважавани и пазени. Казват, че корейците са странни и е трудно да се адаптираш към техния начин на живот, но сега, в ерата на свръхтуризма, Южна Корея е една от малкото държави, които отварят широко врати.  

Обикновено Южна Корея не е сред водещите страни за дигитални номади, но най-новата виза на страната иска да промени това. Обявена в края на 2023 г. и влязла в сила на 1 януари 2024 г., тази нова виза за "workcation" вече позволява на работниците (и техните семейства) да останат в страната за период до две години. Преди това чужденците можеха да се класират само за туристическа виза или да останат за по-малко от 90 дни.

Снимка: iStock by Getty Images

За да отговарят на условията, кандидатите трябва да са наети от чуждестранна компания и да са работили в същата индустрия в продължение на поне една година. Освен това те трябва да имат годишна заплата от 84,96 милиона вона (около 58 505 евро) и лична здравна застраховка от поне 100 милиона вона (около 69 035 евро). Визата има за цел не само да насърчи икономическото развитие, но и да покаже южнокорейски забележителности, за да стимулира туристическата индустрия.

Пътешественици, които преди това са били в страната, казват, че мястото е подценено в средите на работещите от разстояние. "Южна Корея, със своята смесица от модерност и традиции, се очертава като културно убежище за нашето пътуване на дигитални номади", казва пред Би Би Си Хамър Цуи, който наскоро е прекарал няколко месеца в страната и пише в блога A Fun Couple. "Преживяването не беше свързано само с работата от разстояние, а и с потапянето ни в гоблена на историята, технологиите и гостоприемството на Южна Корея".

За да разберат как най-добре желаещите могат да се възползват от дистанционната работа в Южна Корея, от Би Би Си разговарят с дигитални номади, които от неотдавна са нарекли някои корейски градове свой дом - макар и само временно.

Къде можете да живеете

В Южна Корея има няколко подходящи варианта за дистанционни работници, в зависимост от това каква атмосфера търсите. Дигиталните номади казват, че Сеул е най-добрият вариант за усещане за голям град и удобства; Пусан - за плажен начин на живот, а остров Джеджу - за най-спокойния и достъпен вариант.

"Ако сте дигитален номад или пътешественик, който търси възможности за работа в мрежа, технологии и истински градски живот, по-добре е да сте в Сеул", казва Хедър Маркел, създател на блога за пътувания Heather Begins. "В него има интригуваща смесица от космополитност и история. Освен това разполагате с най-доброто от корейската грижа за здравето,красотата, добрата храна и малките пазари".

Снимка: iStock by Getty Images

Хейли Париш, която сега живее в Южна Корея, също препоръчва Сеул дори заради зараждащата се кафе култура. "На всеки 50 метра в целия град има кафене", казва тя. "Кафенетата са станали по-конкурентни, за да създават добра обстановка и възможности за снимки като метод за самомаркетинг".

Най-модерните места са в Seongsu-dong - квартал, който често е наричан "Бруклин на Сеул". В индустриалния квартал има редица фабрики и магазини, но "много от тях са реновирани в ресторанти и кафенета", казва Париш.

След като е живяла в различни райони на Сеул, Париш е установила, че Източен Сеул има повече забележителности и че там е по-лесно да се води по-активен и социален начин на живот. "Установих, че пътувам много повече към източната част на града, когато живеех в западната", казва тя. "На всички места в Сеул има зони за работа, така че дигиталните номади могат да се установят в повечето квартали, но трябва да обмислят другите аспекти на живота си, които искат, за да се наслаждават на живота тук."

Като втори по големина град в Южна Корея, разположен на югоизточното крайбрежие на страната, Пусан предлага морска алтернатива на Сеул. Според номадите, за разлика от Сеул, има по-разширен център, но също така предлага повече дейности и забележителности поради отличното си местоположение на вода. "Градът е голям, има много места за работа и повечето корейски компании имат офиси и работни места както в Сеул, така и в Пусан", казва Париш. "През топлите месеци той е идеален да се наслаждавате на спокойствие и плаж, дори когато работите." 

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Джеджу е предпочитан и от пътуващите и от работещите от разстояние. Най-големият остров в страната се намира на юг от полуострова, а жителите на Южна Корея, които идват тук, често са на почивка, което му придава по-спокоен характер. "Въпреки че е малък, има толкова много неща за разглеждане. Той има интересна история като вулканичен остров и можете да видите жените водолази, с които е известен", казва Маркел.

На острова има два основни града - Чеджу и Согвипо - и всичко е лесно достъпно. Номадите казват, че има много кафенета за удобна работа, а почивката е лесна след работно време - но не очаквайте същото ниво на нощен живот като в по-големите градове.

Какво да видите

Едно от нещата, които дигиталните номади харесват в живота си тук, е, че е също толкова лесно да се разгледат забележителности, колкото и да се намери удобно място за работа. Тъй като Южна Корея е сравнително малка страна от гледна точка на сушата, нейните забележителности могат да бъдат разгледани сравнително бързо, което прави възможни еднодневните екскурзии, независимо от това къде сте базирани.

Разположен в Северен Сеул, в района на Джонно, дворецът Gyeongbokgung е на първо място в списъка на повечето посетители като забележителност, която не може да се пропусне. Построен през 1395 г. и служил като дом на кралското семейство от династията Чосон, дворецът все още е запазил впечатляващите си мащаби, а входът е безплатен, ако носите ханбок - традиционното корейско облекло, което може да се наеме на различни места в Сеул. След това се насочете към близкия квартал Инсадонг с главна пешеходна улица, на която има традиционни чайни и художествени галерии.

Непременно посетете и парка на река Ттеуксом Хан в Сеул, особено през пролетта и есента. Популярното място разполага с открит плувен басейн през лятото и открити ледени пързалки през зимата, има многобройни възможности за спорт и игри като Go-Stop и дама през цялата година. "Любимо корейско уикенд занимание е да се насладите на пържено пиле и бира на брега на реката, докато наблюдавате красивия сеулски силует", казва тя.

В Чеджу националният парк Халасан привлича със спокойните си пейзажи и туристическите пътеки. Планината Халасан се намира в центъра на парка на близо 1947 м (най-високата в Южна Корея) и се нарича още Yeongjusan Mountain,  което означава "планина, достатъчно висока, за да изтегли галактиката". В парка има повече от 1800 растения и 4000 животински вида, включително язовец, дива свиня и елен.

Снимка: iStock by Getty Images

Какво трябва да знаете

Южна Корея е една от най-хомогенните в етническо отношение страни в света и макар че някои посетители първоначално възприемат корейците като дистанцирани или недружелюбни, това обикновено е кратко междукултурно недоразумение. Корейците харесват и ценят чужденците, но са склонни да се грижат за собствените си дела и рядко се обръщат към непознати, още по-малко за неформален разговор.

"Корейците понякога могат да бъдат представяни като студени и може би малко груби за западните култури, но ако бъдат заговорени учтиво, например: "Моля, бихте ли ми помогнали с...?", те със сигурност ще помогнат и веднага ще станат по-сърдечни", съветва Париш.

Западните норми за учтивост просто не са приложими тук; не очаквайте вратата да бъде задържана или някой да натисне бутона на асансьора вместо вас. "Корея води забързан начин на живот и човек, който нахлува в пространството на друг човек на улицата, не е умишлено груб, а просто човек с мисия и цел", казва Париш./Dir.bg

Снимка: iStock by Getty Images
CHF CHF 1 2.03541
GBP GBP 1 2.32912
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.48606
USD USD 1 1.80294