Пещерата Тулумташ: Тайното съкровище на Анкара

Мултимедия 22.03.2024 16:39 Снимка: Джанан Исмаил/БТА

Пещерата Тулумташ: Тайното съкровище на Анкара

Тя е открита случайно през 1992 г., докато са добивани камъни, използвани за строителството на околовръстното шосе на Анкара и магистралата за Истанбул

Една от интересните и слабо известни за българите природни забележителности край столицата на Турция Анкара е пещерата Тулумташ.

Тя се намира в столичното предградие Гьолбашъ, където е и едноименното езеро - любимо място за почивка на жителите на мегаполиса.

Снимка: Джанан Исмаил/БТА

Красивата пещера Тулумташ в последно време привлича все повече туристи не само от Турция, но от цял свят, споделя пред БТА Айшенур Даянч, която работи като гид. Броени дни преди местните избори в Турция природната забележителност бе посетена и от министъра на културата и туризма Нури Ерсой.

Снимка: Джанан Исмаил/БТА

В отговор на въпрос на БТА кога е открита пещерата, Айшенур Даянч посочи, че пещерата е открита случайно през 1992 г., докато са добивани камъни, използвани за строителството на околовръстното шосе на Анкара и магистралата за Истанбул. Пещерата е открита при една от експлозиите за добив на камъни.

Геолози от Анкарския университет и университета Хаджеттепе са работили по пещерата, като са извършвали изследвания на сталактитите и сталагмитите в пещерата, каза Даянч.

Тя посочи, че пещерата е от типа "жива пещера". В нея също така има сталактити и сталагмити, които са на 5 милиона години, а има и такива, които са на 1 милион години.

Даянч обясни, че в пещерата целогодишно температурата е между 10 и 11 градуса по Целзий, а влажността е 92-93 процента.

Снимка: Джанан Исмаил/БТА

В отговор на въпрос на БТА дали са полезни посещенията в пещерата на хора с различни заболявания на дихателната система, тя каза, че вътре се диша по-лесно и е добре за здравето за хора с различни дихателни проблеми, но все още не е издадена съответна препоръка от министерство на здравеопазването.

На въпрос дали има много посетители в пещерата Даянч, отговори, че посетителите все повече се увеличават, особено през летните месеци (до 2000 души дневно) и в почивните дни (целогодишно). Тя добави, че посетителите в пещерата са много повече от очакваното.

Най-голям интерес към пещерата досега проявяват чуждестранните туристи от Южна Корея, както и от Бразилия, Великобритания, САЩ и Русия, посочи Даянч.

Входът за посещения в пещерата е 30 турски лири (1,65 лв).

Снимка: Джанан Исмаил/БТА
CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612