Най-красивият кораб на света потегли на тур за овации

Мултимедия 25.06.2024 12:28 Снимка: ДНЕС+

Най-красивият кораб на света потегли на тур за овации

"Америго Веспучи", кръстен на изследователя, дал името си на континента Америка, е военноморски учебен кораб, в експлоатация от 1931 година

"Америго Веспучи", който италианците наричат ​​най-красивия кораб в света, популяризира вкуса на родината си по време на околосветска обиколка с временни изложения на няколко спирки, при които показва италианските продукти и наследство, предаде Ройтерс.

Големият кораб "Веспучи", кръстен на изследователя, дал името си на континента Америка, е военноморски учебен кораб, в експлоатация от 1931 година.

Около 2700 квадратни метра (29 000 квадратни фута) платна са завързани за трите му мачти, а екипажът се състои от над 260 моряци, плюс курсанти.

Плавателният съд тръгна от Генуа в Северна Италия миналия юли за първото си околосветско плаване от 20 години, което ще го отведе до над 30 пристанища на пет континента.

Националните изложения, наречени "Италиански села", ще бъдат организирани в осем пристанища, първото от които - Лос Анджелис идната седмица, съобщи днес италианското министерство на отбраната.

"Успяхме да свържем историята на Веспучи с Италия, да превърнем неща антично в движеща сила за настоящето", заяви италианският министър на отбраната Гуидо Крозето на пресконференция.

Другите изложения ще бъдат организирани в градовете Токио, Сингапур, Мумбай и Дарвин в Австралия.

Павилионите ще са обърнати към главния площад на Италианските села, където посетителите ще могат да гледат готварски предавания, конференции и изложби, както и да се качат на борда на "Веспучи".

Изложението в Лос Анджелис ще включва и шоу на Националния акробатичен патрул "Фрече Триколори" (Frecce Tricolori) - екипът по висш пилотаж на италианските военновъздушни сили, казаха от министерството.

"Веспучи" вече е минал около половината спирки по маршрута си и се очаква да се върне в италиански води през март 2025 година. През април той за първи път в историят си премина край нос Хорн - най-близката до Антарктида точка от Южна Америка.

Джузепе Лай, капитанът на кораба, който в момента плава край Мексико, разказа чрез видеовръзка, че "Веспучи" привлича особено силно вниманието на хора от италиански произход, живеещи в различни краища на света.

"Имаме всичко необходимо, за да представляваме Италия", каза той.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599