Нарастват случаите на насилие над животни след карантината (ВИДЕО)

Мултимедия 06.06.2020 09:55 Снимка: БГНЕС

Нарастват случаите на насилие над животни след карантината (ВИДЕО)

По време на карантината, когато хората си стояха вкъщи, бе отбелязан спад на случаите на насилие над животни – защото тогава хората най-малко излизаха от домовете си, най-малко се движеха, а и вниманието им беше фокусирано върху други теми. Това каза пред БГНЕС Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“.

„Отчитаме, обаче, скок в домашното насилие по принцип по време на карантината – не само в България, но и по света, така че предполагам, че е имало и случаи на насилие над животни, които са останали незабелязани и неотчетени“, каза той.

Положителното на карантината е, че в разстояние на три месеца – март, април и може би началото на май, не е имало драстични случаи на насилие над животни. „За съжаление, обаче, след това станахме свидетели на някои много брутални случаи на зверства, на садистични прояви на насилие над животни. В последните 2-3 седмици видяхме умишлено завързване на животни на железопътни релси, за да бъдат премазани от влак, стрелба по животни, тровене на животни. Увеличават се случаите на насилие над животни откакто карантината лека-полека започна да отпада“, посочи Гечев.

Карантината е бил много добър период за осиновяване на животни, защото по този начин хората са имали възможност да прекарат повече време с домашния си любимец, да го социализират, да свикнат, да изградят една добра връзка. „В световен мащаб се забелязваше увеличаване на случаите на осиновяване. Даже имаше данни от САЩ за приюти, които са останали изцяло празни, защото всички животни са били осиновени. В България тенденцията беше различна на различните места. Например, в общинските приюти в София се забелязва увеличаване на осиновените животни, при нас имаше спад на осиновяванията през двата месеца на карантината – много по-малко животни от нормалното бяха осиновени“, посочи той.

Причина за спада на осиновяванията, обаче, може да бъде фактът, че клиниката на Фондацията се намира на по-отдалечено място, предполага Гечев. „Хората по принцип предпочитат да осиновяват от приюти или по обяви за спасени животни, а и решението за осиновяване на бездомно животно се взима много преди това. И като цяло ние не стимулирахме този тип осиновявания, които са само заради карантината. Осиновяването на животно е един много отговорен акт. Животинката трябва да бъде член на семейството дълги години, не да се взима само заради разходките в парка, когато те са забранени. Така че аз съм сигурен, че хората, които са планували да си вземат и да осиновят животно, са го направили независимо от карантината“, заяви Гечев.

През месеците февруари, март и април по традиция има спад в осиновяването на животни, завърши Гечев./БГНЕС

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583