Любовта на зрителите и трепетното очакване спасяват цирковото изкуство у нас

Мултимедия 02.06.2020 10:17 Снимка: БГНЕС

Любовта на зрителите и трепетното очакване спасяват цирковото изкуство у нас

Десетки родители избраха да изненадат децата си през уикенда, а и за Деня на детето, като ги потопят в магията на цирковото изкуство. До 21 юни в район „Овча купел“ вълнуващата и спираща дъха програма представя гостуващият цирк „Иванов“ с представления седем пъти в седмицата от 19 ч.

За предизвикателствата на новото време, програмата, мечтите, неосъществените планове, дезинфекцията и скритите лица на публиката зад маска разказва съоснователката на цирк „Иванов“ Десислава Иванова.

Пред БГНЕС тя споделя, че пандемията ги изненадала в момента, в който били тръгнали на турне.

„Направихме първите си два спектакъла, бяхме вложили последните си средства от миналата година за реклама, организация на турнето, за транспорт и т.н. Затвориха ни. Прибрахме се в къщи. Това което ни помогна беше подкрепата на зрителите и стотиците съобщения, които получавахме, в които ни казваха, че хората ни чакат, че им липсваме, че имат нужда от нас, смеха и емоцията“, разказва Иванова, чийто съпруг и деца са потомствени циркови артисти.

Споделя, че дори в периода на изолация продължили да се грижат да не излизат от форма и за целта всички се поддържали в домашни условия.

А новата реалност за цирковото изкуство включва ограничения, дезинфекция и маски, но въпреки това артистите успяват да се справят и да преминат през кризата без да търсят помощ от държавата.

„Имаме право да продаваме само 30% от капацитета на местата. 350 места е нашият цирк, в момента може да продаваме максимум 110. За момента се справяме с тези приходи. Покриваме си текущите разходи. Това, обаче, не ни позволява да инвестираме и да се развиваме. Много от мечтите и идеите ни се наложи да се поотложат, но вярваме, че това е временно положение. Постарали сме настоящата ситуация да не се отрази на качеството на спектакъла, да не повишаваме цените на билетите, да запазим и да дадем най-доброто на зрителите. Правим повече представления. До миналата година правехме по 5 спектакъла на седмица, сега работим по 7 дни, имаме и дни с по два спектакъла, за да може да удовлетворим нуждите на публиката“, обяснява Иванова спасителният план, с който гонят най-важната си цел, а именно циркът да си стъпи на краката и да показват това, което обичат.

И се надява да няма втора вълна на вируса.

„Важно е кога ще се случи тя, ако има такава. Нашият сезон е от март до ноември. Ако това нещо дойде зимата, когато сме зазимили цирка, няма да е проблем за нас, но ако се случи по средата на турне и трябва отново да затворим, ще е голям удар – и икономически, и психически за артистите. Ние имаме артисти и от Италия и Киргизстан, които по време на пандемията живяха при нас, а не си заминаха“, казва още тя.

Днес преди представление се прави дезинфекция, посетителите влизат с маска, почистват ръцете си и под шапитото на цирка сядат на разстояние през два стола.

Съсобственикът на цирка и разкрива какви са новите моменти в тазгодишната им програма.

„Едно от новите лица в спектакъла е Кетлин Куадрели, която наполовина е италианка и наполовина българка. Тя е на 18 години и изпълнвява два номера – акробатичен хола хоп и въздушни воали, който изправя публиката на крака. Наскоро Кетлин завърши цирковата академия във Верона. Другият спиращ дъха номер е игра с летящи ножове, който е доста опасен. Тази година животните ни са в намален състав, предимно домашни – понита, котета, кученце, влечуги – питони и игуани“, повдига завесата Иванова и разкрива, че тази година тя се представя пред публиката с лазерно шоу.

Друга новост е триметровият робот Бъмбълби, който е абсолютно копие на този от филма „Трансформърс“ и той идва не само с цел атракция, а и с образователно послание.

„Видяхме, че децата се впечатляват от анимационните герои. През годините сме имали и пеещата кралица Елза, Спайдърмен и най-различни герои като акробати. Тази година имаме триметров робот, копие на Бъмбълби. Идва с едно много интересно послание към българските деца. Ролята му е и образователна“, казва още тя.

На манежа в този момент своята тренировка прави 18 годишната Кетлин Куадрели, която от три годишна играе на манежа. Пред БГНЕС тя споделя какъв е мотивът й да тръгне по пътя на цирковия артист.

„Една от големите ми мечти е да работя в големите циркове по целия свят. Тази работа позволява дз пътуваш, да видиш света. Много е хубаво когато публиката ти пляска. Всеки път се чувстваш все по-жив и това те мотивира да дадеш повече от себе си, за да ги впечатлиш“, заявява младата надежда на цирково изкуство.

Тя добавя, че е дошла тук заради семейството си и заради възможността да проходи в цирка на вуйчо си.

„Исках да направя първия си опит у дома, защото никога не съм работила в цирк и без майка ми Меги Василева“, пояснява тя.

Неминумо се заговаряме за тренировките, без които няма как да се случат нещата.

„Тренировките отнемат време. В академията тренирахме по 3,5 ч. всеки ден с изключение на неделя. Трябва и когато не се чувстваш добре да продължаваш. Колкото повече тренираш толкова повече ще напредваш и всичко ще стане по-добре. Сега когато съм извън академията тренирам сутрин един час и следобяд пак. В работата си грешиш много пъти. Ако сгреша пред пубрликата – усмихвам се и преработвам номера в движение“, разкрива рецептата на успеха си младото момиче, което тази вечер се представи с номер с чаршафи, чието измисляне й е отнело цели три години, но с който номер заслужи бурните аплодисменти на публиката.

CHF CHF 1 2.0566
GBP GBP 1 2.28434
RON RON 10 3.93053
TRY TRY 100 5.8357
USD USD 1 1.80945