Блажка Димитрова: Лесно с постоянство, може да се живее с нулев отпадък

Мултимедия 09.06.2020 10:05 Снимка: БГНЕС

Блажка Димитрова: Лесно с постоянство, може да се живее с нулев отпадък

Да живееш с нулев отпадък днес е много лесно, защото има много информация, включително на български език. Това заяви пред БГНЕС Блажка Димитрова, която е съосновател на Сдружение „Нулев отпадък – България“ и създател на първия ресторант с нулев отпадък.

„Вярвах, че ако успея да създам бизнес, който е с нулев отпадък, то тогава не би трябвало да коства много на всеки от нас индивидуално вкъщи да го направи”, разказа младата жена, която е автор на книгата „Живот с нулев отпадък в България”.

Сдружението наскоро навърши две години, а самата Блажка се запалва по идеята преди 4 години. „Промених доста неща у дома, но не го разказах на никого, защото не смятах, че е толкова важно. През януари 2018 г. споделих философията си пред по-голяма аудитория. Тогава разбрах колко много са желаещите да променят нещо в живота си, но не знаят как“, каза тя. Това, което липсва в нашето общество е информация, затова решават да създадат Сдружението.

Как може да се живее без отпадък? Нейният отговор на този въпрос е кратък: Лесно с постоянство.

5 принципа са в основата на философията за нулев отпадък, които са й помогнали да бъде човекът, който е днес. Така днес на Блажка и нейното семейство почти не й се налага да изхвърля боклук в контейнерите.

Първият принцип е: Откажи. „На него се базира философията. Откажи се от всички онези неща, от които нямаш нужда. Започва се с това да кажеш: Не на еднократните сламки, да спреш да си купуваш вода в пластмасови бутилки, да пазаруваш със своя собствена торба и никога повече да не си взимаш пластмасови торбички. Принципът се прилага за много неща, които всеки от нас има време да осъзнае, че наистина не са му нужни и затова е толкова основополагащ, защото всичко е в главата ти. Аз може да съм свикнала всеки ден да си купувам конкретни неща без реално да осъзнавам, че нямам нужда от тях и го правя просто, защото ми е наложено или от някоя реклама или просто съм видяла, че някой на моята възраст прави същото”, разказа тя.

Вторият принцип е да намалим потреблението на онези неща, от които имаме нужда. „Все пак живеем във време, в което сме свикнали много да консумираме и не става от днес за утре, просто да щракнеш с пръсти и вече да не хвърляш отпадък. Това не е възможно и не става по този начин. Така, че принципът за намаляването е много важен, защото той те насърчава да започваш да мислиш за онези неща, които са ти много важни в ежедневието, но можеш да намалиш”, обясни Блажка Димитрова. Примерът, който дава, е с използването на пастата за зъби. Ако се прилага, може 5 пъти по-рядко да се купува този продукт и то като се намали количеството, което се използва. „Това, което виждаме по реклами масово е – симпатични момчета, момичета с блестящо бели зъби, хващат четката и паста за зъби слагат по цялата дължина. Колко грахово зърно ти е нужно, за да успееш да постигнеш същият резултат”, смята тя.

Третият принцип е: Преизползвай. „Идеята е да преизпозлваш нещата около себе си. Например: имаш буркан с лютеница от баба ти, изяждаш я след това бурканът не ти трябва – ти така си мислиш. Но да речем, сега с дъщеря ми правим моливник и в него си държим моливите, или просто намираме на кой да го дадем, който би се възползвал от този буркан и да направи отново лютеница или компот, или каквото и да е”, посочи Блажка и подчерта, че. този принцип важи за много неща, включително и за дрехите.

Четвъртият принцип е рециклирането, който според нея, е най-познатият в България. „За рециклиране се говори вече от десетина години в България. За щастие се прилага, все повече семейства събират разделно отпадъка и боклука си”, каза тя.

Петият принцип е компостиране. В ресторанта го правят нагледно. „Компостер, в който органичният отпадък, заедно с кафява маса като сухи листа, съчки, вестници, се разпада до получаването на почва, която е богата на микроорганизми”, обясни Блажка Димитрова. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648