Безопасен ли е вулканичният туризъм?

Мултимедия 02.06.2024 12:13 Снимка: ДНЕС+

Безопасен ли е вулканичният туризъм?

Хаваите ще приемат феновете на лавата с условия

Вулканичният туризъм е известен с разделението, което предизвиква. От едната страна можем да открием хората, които бягат далече от идеята, а от другата се нареждат почитателите на екстремното. Томас Кук започва тази идея, след като води първите гости до Везувий през далечната 1841 г.

Интересът към вулканите е особено голям и днес има милиони, които обикалят Исландия, Италия и Хаваи. Всички искат да видят активни вулкани или да потърсят следите на затихващи такива. Хаваи разполага с цял национален парк за вулкани и включва спускане в активен вулкан, други почитатели могат да изберат разходка до такива.

Вулканичната активност печели вниманието и на гости в Исландия. Почиващите в спа "Синята лагуна", могат да разкажат за своята евакуация и бързите мерки от страна на правителството. Те не са точно вулканични туристи, но регионът е известен със своите активни вулкани. Това е 5-я път на евакуация от миналия декември до наши дни, предава BBC. Вулканите не са разходка в парка и изискват по-сериозни мерки за безопасност.

Статистиката го доказва! През 2019 г. 22 души умират и 25 са ранени на експедиция до Уакаари - Белият остров, докато се опитват да стигнат стратовулкан близо до крайбрежието на Нова Зеландия в следствие на въздушен поток от нажежен въздух. През 2023 г. има нов смъртен случай. 23-ма туристи загиват, докато се опитват да стигнат до върха на планината Марапи в индонезийския остров Суматра. Вулканът изненадва гостите си с нажежена пепел.

С тази черна статистика идва и разумният въпрос: безопасно ли е?

Снимка: БТА/Iceland Civil Defense via AP

Отговорът изобщо не е лесен, мнозина са съгласни, че правилната подготовка спестява много проблеми, но често има и елементи на изненада. Преди всичко е редно да се направи проучване за зоната. Матю Патрик работи като геолог във Вулканичната обсерватория на Хаваи и препоръчва да се обърне внимание на всички локални сайтове, които предлагат преходи и поглед до земното ядро.

Новите почитатели на този туризъм ще трябва да си наемат специалист със себе си. В Гватемала е позволено на туристите да се разхождат свободно до вулкани като Ацатенанго, но при активните вулкани ще трябва да има специалист.

Вулканите в Хаваи позволяват на човек да мине покрай лавата и да бъде в сравнителна безопасност, но всеки активен вулкан е различен от другия. Хавайците определят своите вулкани като живи същества и всяко избухване има някаква духовна връзка и значение. Повечето туристи са молени да уважават старите традиции и да зачитат правилата на местните. Не е позволено да се променя хода на лавата, да не се махат растения и камъни от въпросната зона, както и да не се правят снимки и видеа на местата за молитва.

Снимка: AP/БТА

Исландия е осъзнала, че няма как да избяга от този вид туристи, следователно са направили изцяло самостоятелен сайт с описание за всички видове маршрути, както и за екипировка. Исландският метеорологичен офис отдавна може да предсказва следващото избухване или отделяне на отровни газове, което прави разходките малко по-безопасни, но това не гарантира пълна сигурност.

В днешно време има сериозна връзка между учените, които следят системите, както и координацията с местните власти и гражданите. Разработените системи за сигурност позволяват и изпращането до съобщения на мобилните телефони. По този начин всеки жител има някакво предимство спрямо природните катаклизми. Исландците могат да си отдъхнат, защото през следващите няколко десетилетия няма планувани избухвания или по-сериозна активност.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532