Зехтинът пази от рак и инфаркт
Любопитно 12.02.2016 13:14
Можете да чуете спорове за растителните и животинските мазнини, за маслото и маргарина, както и за всички други мазнини, но почти всички са убедени в здравословните качества на зехтина. В същото време за него са направени твърде малко изследвания. Тези проучвания, които обаче са факт, доказват, че мастните киселини и антиоксидантите в зехтина предпазват от рак, сърдечно-съдови проблеми и колкото и да е странно... от затлъстяване!
Зехтинът се радва на скромни количества витамин Е и К и в изобилие – полезни мастни киселини. Ето хранителният състав в 100 г зехтин:
мононенаситени мазнини: 73 %
омега-6 мастни киселини: 9,7 %
омега-3 мастни киселини: 0,76 %
витамин Е: 72 % от препоръчителния дневен прием
витамин К: 75 % от препоръчителния дневен прием
Зехтинът съдържа противовъзпалителни вещества
Счита се, че множество заболязания тръгват от хронични възпаления. Такива са някои ракови, сърдечно-съдови, метаболитен синдром, диабет, болест на Алцхаймер, артрит и други. Един от антиоксидантите в зехтина действа като ибупрофен. Според учените съдържанието му в 50 мл екстра върджин (около 3-4 суп.л.) има 10 % от ефекта на една доза от противовъзпалителния препарат.
Пази от сърдечно-съдови заболявания
Те са най-честата причина за смърт по целия свят. Множество изследвания показват, че сърдечно-съдовите заболязавия се срещат значително по-рядко в средиземноморските страни, където масово се консумира зехтин. Според едно от изследванията тамошният начин на хранене намалява риска от инфаркт и други проблеми със сърцето с над 30 %.
Помощник в превенцията от рак и болест на Алцхаймер
В страните от Средиземноморието се наблюдава същото и по отношение на раковите заболявания и функциите на мозъка. Още няма категорични доказателства, че това се дължи най-вече на зехтина, но учените имат поводи да смятат, че е така. Освен това хората в този регион се славят с дълголетие. Съдържащите се в „златното масло“ антиоксиданти неутрализират свободните радикали, а други негови съставки като фосфолипидите и флавоноидите чистят организма от отрови и му помогнат да се възстанови.
Какъв зехтин се предлага на пазара?
Днес се радваме на огромен избор от марки и няколко вида зехтин. Като се има предвид неговата полезност, е добре да знаем повече за него.
Зехтинът се получава при пресоване на маслини. Това е доста проста технология. Лошото е, че на пазара има и множество некачествени зехтини, които са извлечени с помощта на химикали, или дори се разреждат с по-евтини масла като рапично или соево. По тази причина е изключително важно да избираме истински, качествен зехтин. Най-добрият е екстра върджин, който не е подлаган на никаква топлинна преработка, добива се с помощта на природни методи – механично пресоване на маслините, стандартизиран е за чистота и има най-силни аромат и вкус. Неговият вкус се отличава до толкова, че за някои хора е твърде тежък, но този зехтин е с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, които са и основната причина да е толкова полезен зехтинът.
Virgin olive oil се получава при второто студено пресоване и тъй като също се добива по натурален път, има доста полезни свойства. Той отстъпва на първия обаче по вкусови качества.
Olive oil и Pure olive oil са още по-назад в класацията за полезност и съответно цена. Обикновено те се получават чрез химикали и след термична обработка. /сп. "Рецепти за здраве"
Зехтинът се радва на скромни количества витамин Е и К и в изобилие – полезни мастни киселини. Ето хранителният състав в 100 г зехтин:
мононенаситени мазнини: 73 %
омега-6 мастни киселини: 9,7 %
омега-3 мастни киселини: 0,76 %
витамин Е: 72 % от препоръчителния дневен прием
витамин К: 75 % от препоръчителния дневен прием
Зехтинът съдържа противовъзпалителни вещества
Счита се, че множество заболязания тръгват от хронични възпаления. Такива са някои ракови, сърдечно-съдови, метаболитен синдром, диабет, болест на Алцхаймер, артрит и други. Един от антиоксидантите в зехтина действа като ибупрофен. Според учените съдържанието му в 50 мл екстра върджин (около 3-4 суп.л.) има 10 % от ефекта на една доза от противовъзпалителния препарат.
Пази от сърдечно-съдови заболявания
Те са най-честата причина за смърт по целия свят. Множество изследвания показват, че сърдечно-съдовите заболязавия се срещат значително по-рядко в средиземноморските страни, където масово се консумира зехтин. Според едно от изследванията тамошният начин на хранене намалява риска от инфаркт и други проблеми със сърцето с над 30 %.
Помощник в превенцията от рак и болест на Алцхаймер
В страните от Средиземноморието се наблюдава същото и по отношение на раковите заболявания и функциите на мозъка. Още няма категорични доказателства, че това се дължи най-вече на зехтина, но учените имат поводи да смятат, че е така. Освен това хората в този регион се славят с дълголетие. Съдържащите се в „златното масло“ антиоксиданти неутрализират свободните радикали, а други негови съставки като фосфолипидите и флавоноидите чистят организма от отрови и му помогнат да се възстанови.
Какъв зехтин се предлага на пазара?
Днес се радваме на огромен избор от марки и няколко вида зехтин. Като се има предвид неговата полезност, е добре да знаем повече за него.
Зехтинът се получава при пресоване на маслини. Това е доста проста технология. Лошото е, че на пазара има и множество некачествени зехтини, които са извлечени с помощта на химикали, или дори се разреждат с по-евтини масла като рапично или соево. По тази причина е изключително важно да избираме истински, качествен зехтин. Най-добрият е екстра върджин, който не е подлаган на никаква топлинна преработка, добива се с помощта на природни методи – механично пресоване на маслините, стандартизиран е за чистота и има най-силни аромат и вкус. Неговият вкус се отличава до толкова, че за някои хора е твърде тежък, но този зехтин е с високо съдържание на фенолни антиоксиданти, които са и основната причина да е толкова полезен зехтинът.
Virgin olive oil се получава при второто студено пресоване и тъй като също се добива по натурален път, има доста полезни свойства. Той отстъпва на първия обаче по вкусови качества.
Olive oil и Pure olive oil са още по-назад в класацията за полезност и съответно цена. Обикновено те се получават чрез химикали и след термична обработка. /сп. "Рецепти за здраве"
CHF | 1 | 2.07493 |
GBP | 1 | 2.35884 |
RON | 10 | 3.93179 |
TRY | 100 | 5.32297 |
USD | 1 | 1.88187 |
Последни новини
- 23:02 Обгорелият при взрив на газ композитор Александър Савелиев издъхна в "Пирогов"
- 21:05 Хороскоп за сряда, 8 януари 2025 г.
- 19:30 БАБХ призовава фермерските асоциации да съдействат за чумата и шарката
- 19:20 Meta сваля политическата цензура и няма да проверява фактите
- 19:10 Депутатите - основна заплаха за държавните финанси
- 18:55 Людмила Петкова: ПВУ е грешен и трябва изцяло да се пренапише
- 18:44 Изправят пред Темида мъж, заплашвал с нож жената, с която живеел
- 18:34 Пожар в трафопост остави без ток няколко блока в центъра на София