Защо седенето на пода води до дълголетие?

Любопитно 14.10.2021 13:57 Снимка: ДНЕС+

Защо седенето на пода води до дълголетие?

Здравните експерти са единодушни, че редовното застояване грам не е полезно и води до нежелани странични ефекти, при това в дългосрочен план. Седналото положение ни лишава от редица основни движения, които нарушават мисловната ни дейност, настроението, отпускат мускулите, а представителките на нежния пол могат да изгубят плодовитостта си.

Доказано е, че липсата на движение краде и безценни години от живота ни. И понеже всеки има нужда да поседне, група от експерти прави проучване, за да разбере коя е най-здавословната поза.

През 2005 г. списание National Geographic за първи път споменава така наречените Сини зони на Земята - малки и отдалечени райони, които се отличават с най-голям брой столетници.

Автор на термина е изследователят и журналист Дан Бютнер, който фокусира цялата си кариера в изучаването на най-възрастните хора в света.

"Най-дълголетните жени в историята са живели в Окинава (най-южната префектура в Япония - бел. а.) и от личен опит знам, че са седели на пода", споделя ученият пред Well+Good. "Прекарах два дни със 103-годишна жена и я видях да се изправя и да сяда на пода 30 или 40 пъти, което се равнява на 30 или 40 клякания на ден" , уточнява още Бютнер.

Именно седналото положение на пода се оказва като цяло най-полезно за здравето ни и съответно - удължава живота. Здравните специалисти въобще не са учудени от този факт и обясняват какво точно се случва в организма ни през това време.

Тази поза кара тялото ни да работи по-усилено и да се бори повече с гравитацията. Също така подобрява нашата гъвкавост, силата и функцията на мускулите, както и координацията. А всички те, взети заедно, влияят благоприятно върху продължителността на живота, уточняват още от Eat This, Not That!./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448