Защо не трябва да изпадаме в крайности и да избягваме преработени храни

Любопитно 17.02.2023 14:06 Снимка: ДНЕС+

Защо не трябва да изпадаме в крайности и да избягваме преработени храни

Вероятно всички сме чували, че трябва да избягваме да консумираме преработени храни и е най-добре винаги да имаме свежи и пресни продукти в хладилника. Последното обаче може да се окаже, че не е подходящо или достъпно за нашия начин за живот, тъй като прясната храна се разваля бързо и е доста скъпа.

От Eating Well разговарят с две диетоложки, Джесика Джоунс и Уенди Лопес, които се стремят да докажат, че здравословното хранене да бъде постижимо за хора с всякакъв бюджет.

Те първо уточняват, че съществуват както минимално обработени, така и свръхобработени храни. С последните трябва да внимаваме повече, тъй като съдържат повече наситени мазнини и добавени захар и сол, а и други добавки и консерванти.

Снимка 606826

 

С минимална обработените храни обаче, като консервирани домати и консервиран боб например, спокойно можем да се възползваме да готвим, тъй като е по-лесно, а може да бъде и също толкова здравословно, колкото и с пресни зеленчуци.

От опита си Лопес споделя, че хората, които изпитват финансови затруднения, често се оплакват, че храната им се разваля бързо. В такива случаи тя препоръчва замразените плодове и зеленчуци. Освен това според нея е добра идея да си купуваме храни, които са в сезон, тъй като освен че са на по-добри цени, обикновено са и по-вкусни.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957