Защо е нужно добре да измием бананите, преди да ги обелим

Любопитно 05.10.2023 15:56 Снимка: ДНЕС+

Защо е нужно добре да измием бананите, преди да ги обелим

Вероятно няма да отхапем ябълка или да пъхнем няколко зърна грозде в устата си, без първо да ги измием. Все пак ядем и кората на плода, а кой знае какво се крие там. Но когато става дума за плодове с дебела кора, като бананите, не се замисляме особено и просто ги обелваме.

Експертите по безопасност на храните обаче твърдят, че и тези продукти трябва да се измият старателно преди консумиране. Това е най-добрата практика за безопасно боравене с храни, за да се сведе до минимум прехвърлянето на мръсотия или микроби от кората към вътрешността на плода.

Корите от банани, авокадо и други продукти с плътна обвивка са също толкова податливи на бактерии колкото и по-меките плодове и зеленчуци с по-деликатна кора. Особено когато ги разрязваме, ножът може да избута всичко от кората върху ядливата част и така да се получи кръстосано замърсяване.

Измиването на продуктите намалява вероятността подобно нещо да се случи. Това няма да направи храната стерилна, но ще намали възможните рискове, премахвайки песъчинки, вредители, пестициди или восъчно покритие. Достатъчна е чистата течаща вода, без да прибягваме до какъвто и да е продукт за измиване.

Все пак, ако държим да сме стриктни, можете да използваме разтвор от една част оцет към четири части чиста вода, с който да напръскаме храната, съветват от Huff Post.

Плодовете и зеленчуците винаги трябва да се съхраняват и обработват отделно от суровото месо и морските дарове. Това означава, че приборите за приготвяне като дъски за рязане и ножове трябва да се използват отделно. И, разбира се, всички кухненски работни пространства, както и ръцете ни  трябва да са винаги чисти, за да се избегне каквато и да е възможност за кръстосано заразяване.

CHF CHF 1 1.9984
GBP GBP 1 2.28811
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.63567
USD USD 1 1.82481