Защо да живееш в Монако не е много добре: 6 аргумента

Любопитно 19.03.2023 12:33 Снимка: ДНЕС+

Защо да живееш в Монако не е много добре: 6 аргумента

Нека да не прозвучи като известната басня на Лафонтен за лисицата и гроздето, но и такава гледна точка има своите основания. Макар за повечето хора в света да си жител на това "райско място" може да се нарече най-голямата мечта.

Княжество Монако е известно с благоприятното си местоположение - на Лазурния бряг на Лигурийско море до Франция. Страната е като магнит за богаташите - ниски данъци, високо ниво на сигурност: видеокамери са инсталирани буквално на всяка крачка, а броят на полицаите на глава от населението е един от най-високо в света. Изглежда идеални условия за живот. Но не всичко е толкова розово. Не напразно Монако се определя като място, в което си струва да се намирате постоянно само в името на престижа: но не е подходящо за обикновен живот.

Какви недостатъци, освен в допълнение към трудностите при получаване на местен паспорт, има преместването в княжеството?

Снимка 357250

Източник: Valode & Pistre

Силно усещане за ограничен селски живот

Площта на държавата е 2 квадратни километра (софийската Борисова градина е над 3 кв. км ). И това, от една страна, но не винаги е плюс - можете буквално да обиколите Монако пеша и да не се изморите, а от друга е сериозен минус. След няколко месеца живот, обаче, тук всички места и лица изглеждат познати. Започвате да разпознавате сервитьорите и полицаите, дори и да не са на работа. И наистина става скучно: в малка страна има малко забавления, а освен това някои от тях са извън обсега на простосмъртните.

Снимка 221796

Източник: GettyImages

Усещане за теснота

Крайбрежието, обградено с високи сгради, паркингите, пълни с автомобили, яхтените пристанища, пълни с яхти, създават усещане за теснота, за притискане в страната. Това особено се засилва през делничните сутрини, когато хората от съседна Франция идват тук да работят , както и през лятото, в разгара на туристическия сезон. Е, а по време на състезанията от Формула 1 тук изобщо няма как да се минава по улиците или да се шофира автомобил.

Високи цени и бюрокрация

Цената на квадратен метър жилище в Монако достига 50 000-100 000 евро, наемът започва от 2 500 евро на месец и ще трябва да платите веднага за годината и да добавите към това тримесечен депозит и впечатляваща комисионна към агента по недвижими имоти. Тези, които не могат да представят трудов договор или доказателство за собственост на фирма, няма да получат апартамент.

Ресторантите и дори баналното кафе за вкъщи са по-скъпи, отколкото във Франция, до която можете да стигнете пеша. Всъщност там живеят много хора - защото е по-евтино. Монако има може би най-скъпите автомобили на квадратен метър от всяка друга страна в света. Можете ли да си представите колко пари ще трябва да бръкнете, ако случайно чукнете някоя от тези красавици?

Снимка 460833

Източник: iStock

Шансовете за получаване на разрешение за пребиваване в Монако са само за тези, които са готови незабавно да депозират 500 000 евро в банковата си сметка, които не могат да бъдат изразходвани, и в същото време могат да докажат чистотата на тези пари. А банковата сметка е необходима почти повече от паспорт: ще ви трябва, за да наемете апартамент, да си намерите работа и да извършвате финансови транзакции в страната. Освен това специално обучен служител ще го управлява, дори ако можете да направите всичко сами и не се нуждаете от ничии услуги. Това са правилата.

Постоянни ограничения

Монако е страна на ограниченията и можете да ги срещнете дори там, където изобщо не очаквате. Например, повикването на такси чрез приложение няма да работи: трябва да се обадите предварително на официалната служба. Не ходете боси из града - за това се налага глоба. Но на яхта непременно събувайте обувките си, дори и да сте кралска особа: това са изискванията.

Вечерта можете да стигнете до аптеката само след като се обадите на полицията: при отварянето на аптеката трябва да присъства санитарен служител. Мъж без сако и вратовръзка няма да бъде допуснат в ресторанта - специални табели предупреждават за това. И не само в заведение - а дори в някои магазини, посетителите по тениски и маратонки откровено не са добре дошли.

Снимка 242281

Източник: iStock

Релеф

Това не е най-големият, но все пак е минус за страната, който дразни както пешеходците, така и шофьорите. Нищо чудно, че етапът от Гран при на Формула 1, който се провежда в Монако, се нарича един от най-трудните сред всички трасета на състезанието. Виещите се тесни пътища, постоянните спускания и изкачвания превръщат пътуването в тежко търсене. Ходенето през всички тези планини и неравности също е уморително.

И заслужава ли си?

Ако не сте милионер (въпреки че по принцип е по-добре да сте милиардер) и не сте гражданин на Монако (а те се чувстват равни на богатите и имат много привилегии), червей на съмнение може да започне да ви гризе: струва ли си, достоен ли си да ходиш по тротоарите на такова готино княжество? Заслужавате ли да бъдете в този епицентър на лукса, сред всички тези яхти, суперколи, имения, знаменитости? Дори и без никакви проблеми с финансите, лесно можете да се почувствате като неканен гост на нечий чужд празник./money.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361