Защо да миете зъбите си с кокосово масло

Любопитно 07.06.2020 16:46 Снимка: ДНЕС+

Защо да миете зъбите си с кокосово масло

Използваме кокосовото масло за нашите готварски рецепти, за подхранване на косата и кожата, но то има редица ползи и за оралното здраве.

Редовното четкане на зъбите с него значително намалява вредните бактерии в устата, като Streptococcus mutans, която е една от основните бактерии, причинител на натрупването на плака и образуването на кариеси. Основната причина за заболяване на венците е натрупването на зъбна плака.

Освен на важни витамини и минерали, кокосовото масло е богато и на лауринова киселина, която съставлява почти 50% от него. Лауриновата киселина има способността да елиминира вредните бактерии, които могат да причинят лош дъх, заболяване на венците.

Според някои изследвания, миенето на зъбите с домашна кокосова паста намалява значително натрупването на плака само за 7 дни, като редовното ѝ използване продължава да подобрява оралното здраве.

Как да си направите домашна кокосова паста за зъби, която ще направи зъбите ви и по-бели?

Ще ви бъдат необходими:

  • 100 г кокосово масло;
  • 2 ч.л. сода за хляб;
  • По желание може да добавите 10-15 капки етерични масла, които имат антибактериален ефект, но и ще освежат допълнително дъха ви, като масло от мента, лимонова трева, градински чай, грейпфрут. Всички съставки се комбинират и пастата се съхранява в стъклено бурканче.

Четкайте зъбите си с пастата около 2 минути, като може да я ползвате и през ден-два. Следете как устната ви кухина я понася./az-jenata.bg

CHF CHF 1 1.78338
GBP GBP 1 2.27732
RON RON 10 3.97163
TRY TRY 10 1.88419
USD USD 1 1.6386