Защита в Интернет: Измислете си сложни пароли

Любопитно 13.07.2020 10:14 Снимка: ДНЕС+

Защита в Интернет: Измислете си сложни пароли

Рецептата за силна парола е нейната дължина, периодично актуализиране, а също и методът за съхранение – специалисти съветват да я запишете на лист хартия в портфейла и да я променяте поне веднъж на три месеца, казаха експерти пред РИА Новости.

„Паролата е един от най-важните фактори за кибер сигурност. От една страна, днес хората стават по-отговорни за своите данни и акаунти, но от друга страна, общото ниво на цифрова грамотност все още не е толкова високо“, казва експертът от лаборатория „Касперски” в Москва Дмитрий Галов.

Според Алексей Федоров, ръководител на представителството на Avast в Русия, идеалната парола е комбинация от числа, препинателни знаци, малки и главни букви, а дължината й трябва да е поне 16 знака. Паролата не трябва да съдържа имена, дата на раждане или друга информация, която лесно може да бъде намерена в Интернет.

“За съжаление, много потребители са небрежни към този проблем. Често атакуващите, след като са получили потребителско име и парола от един акаунт в несигурен сървър след изтичане на данни, се опитват да го прилагат за всички други услуги, ползвани от потребителя. В случай, че същата парола се използва в различни акаунти, хакерите ще успеят“, каза Федоров от Avast. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.82464
GBP GBP 1 2.15507
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.046
USD USD 1 1.65482