Заплахата от астероиди, която грози света

Любопитно 23.11.2021 15:06 Снимка: ДНЕС+

Заплахата от астероиди, която грози света

Докато текат дискусиите за това как доста успешно унищожаваме планетата си, една невидима заплаха продължава да застрашава нейното съществуване. Тя идва от Космоса и е наистина важно да постигнем прогрес в противодействието й.

Става дума за астероидите, които минават покрай Земята, някой път и притеснително близо. Последният случай, в който огромно парче от небесно тяло падна на повърхността на нашата планета, бе през 2013 г. в Челябинск, Русия.

Но доста често чуваме предупреждения от космическите агенции, на фона на които шеговито си казваме да ни удари този път и да вземе да се приключва. Е, не го мислим наистина, разбира се. 

Въпреки че според NASA нито един познат на изследователите астероид не заплашва да удари Земята в следващите 100 години, след години изследвания и обсъждания космическата агенция на САЩ дава начало на първата по рода си мисия, акцент на която са именно опасните космически тела.

Днес, 23 ноември, ще започне тестът за двойно пренасочване на астероиди (DART). Ракета на компанията на Илон Мъск SpaceX ще пътува 10 месеца до двоична астероидна система. "Този ​​тест трябва да демонстрира, че тази технология е достатъчно зряла, за да бъде готова, ако бъде открита действителна заплаха от удар от астероид", коментират от агенцията.

А основната идея на мисията за "планетарна защита" е да се установи дали ако хората имат достатъчно време за реакция и знаят за съществуваща заплаха от астероид например десетилетия по-рано, може фаталният му сблъсък със Земята да бъде предотвратен.

Според експерти това може да стане чрез пренасочване на достатъчно количество енергия върху ускоряващата скоростта си скала, за да се промени нейната траектория. Засега това е само на теория, а практиката ще видим през септември следващата година.

Тогава ракетата Falcon 9 трябва да е изминала над 10 милиона километра, достигайки до Didymos и Dimorphos - два астероида, които са гравитационни свързани и са с диаметър съответно 792 и 161 метра.

Тя е натоварена със специален космически кораб DART с тегло 609 кг и е с диаметър 17 метра, който ще се движи със скорост 24 140 км/ч. А целта му ще е да се сблъска челно с Dimorphos, за да забави скалата с част от секундата и да промени орбитата й около по-големия астероид.

DART ще използва лазерно насочване и други технологии с висока разделителна способност, за да избира автономно своята точка на въздействие. Докато се движи към скалата, камерата на кораба ще изпраща изображения обратно на Земята. От тях обаче няма да може да се установят повърхностният състав и топографията на Dimorphos, предава Bloomberg.

Друга идея на космическата агенция, която тепърва ще се обсъжда дали да бъде тествана, е за прикрепване на космически кораб към астероид с цел да се увеличи масата му и по този начин бавно да се промени и неговата траектория. 

Но основният способ за предотвратяване на евентуални бъдещи трагедии е правилното наблюдение на космическите тела. От 15 години NASA е задължена от Конгреса да категоризира всички близко до Земята обекти, по-големи от 140 метра.

За тях се смята, че биха причинили сериозни унищожения, ако се сблъскат с нашата планета. Смята се и че са над 25 хиляди на брой, но засега са установени едва половината от тях. А мисията DART е на стойност 330 милиона долара и всички се надяват да бъде успешна./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648