Заблуден сив кит е забелязан за първи път край френското крайбрежие на Средиземно море

Любопитно 03.05.2021 09:09 Снимка: ДНЕС+

Заблуден сив кит е забелязан за първи път край френското крайбрежие на Средиземно море

Сив кит, отклонил се далеч от Тихия океан, е бил наблюдаван тези дни за първи път край френското крайбрежие на Средиземно море, съобщи днес Националната мрежа за заседнали в плитчини морски бозайници, цитирана от Франс прес.

Става дума за малко китче на около петнайсетина месеца, дълго 8 метра, наблюдавано в началото на март в Мароко, а преди две седмици и в Италия - В Неапол, Рим и Генуа.

Най-вероятно то се отклонило към Средиземно море и се опитва да излезе от него, за да се върне в естествения си хабитат в северната част на Тихия океан.

През 2010 година такъв екземпляр вече е бил наблюдаван два пъти в Средиземно море, но в Израел и в Испания, край френските брегове това се случва за първи път, посочи Адриен Гание, ветеринар и член на природозащитната мрежа, който тези дни лично наблюдавал малкото китче във водите край Борм-ле-Мимоза в югоизточна Франция.

Присъствието на този вид кит в такива води е напълно необичайно, тъй като неговата популация живее в по-голямата си част между Долна Калифорния през зимата и Аляска през лятото.

Възможно е китчето да е родено в Калифорния и да се е изгубило в морето Бофор през първия сезон на хранене и вместо да слезе отново към Тихия океан, да е поело през Атлантическия океан и таза да се озове в капан в Средиземно море, обясни Адриен Гание.

Пристанищните власти на Борм-ле-Мимоза в петък успели да го накарат да поеме отново към открито море. Адриен Гание изрази надежда, че то ще успее да излезе от Средиземно море при Гибралтар и след това да тръгне към Атлантическия океан.

По думите му морският бозайник изглежда в доста добро здраве, но е отслабнал, тъй като начинът му на хранене не е подходящ в Средиземно море.Тези китове се хранят с безгръбначни, живеещи в тинести пясъци, което рядко се среща в района./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448