Яхта която ще се движи по вода и по въздух

Любопитно 14.01.2022 19:52 Снимка: ДНЕС+

Яхта която ще се движи по вода и по въздух

Яхтата е истински лукс, за който хората с възможности са готови да платят огромни суми - колкото за цяла къща например. А производителните на подобни плавателни съдове в последните години излизат с все по-примамливи предложения, с които да изкушат милионерите и милиардерите, фенове на усамотението в открито море.

Италианската компания Lazzarini неведнъж е привличала внимание с проектите си - като суперяхта с форма на лебед, мегаяхта за близо 500 милиона долара, вдъхновена от формите на акулите, както и яхта с огромна дупка по средата.

Но поредният им концептуален проект отново успя да надхвърли и най-смелите ни представи. Air yacht е не просто луксозна яхта, а яхта, която може и да лети.

Основната структура е изградена от въглеродни влакна и може да достигне скорост от 60 възела благодарение на четири електрически витла, захранвани със слънчева енергия. Тя е с дължина 150 метра и ширина 80 метра, като основната палуба е дълга 80 метра.

Към нея са прикачени два пълни с хелий дирижабъла, които й позволяват да се движи и над водата. Air Yacht остава във въздуха, защото хелият е по-лек от него, а междувременно получава инерция и от масивните си витла.

Двата големи балона са прикрепени чрез четири въглеродни моста, през които пътниците могат да вървят. Част от вътрешността им обаче е недостъпна, защото е пълна с 400 000 m3 компресиран хелий, задвижван от осем противоположно въртящи се двигателя, всеки захранван от ултралеки батерии и слънчеви панели.

В долната част на всеки от двата дирижабъла са т.нар. "надуваеми мазета", които се пълнят с въздух при приближаване до вода, позволявайки на превозното средство да плава, когато е необходимо. 

Air yacht се изтласква надолу от въртенето на двигателите и може да стои над водата чрез намаляване на налягането на хелий и баластна котвена система. Яхтата може да плава бавно и спокойно със скорост от пет възела, обясняват от компанията.

На разположение на пътниците са по пет апартамента от всяка страна, всеки от които е с впечатляваща гледка. В задната част има и площадка за наблюдение, която позволява да подишаш чист въздух и докато се издигаш на метри над водата. А летенето може да продължи повече от 48 часа, предава Daily Mail.

В основната част на конструкцията е обособено общо пространство за почивка и хранене в просторната всекидневна с трапезария. Не липсват и плувен басейн, и хеликоптерна площадка. Все още не е ясно кога концепцията ще се превърне в реалност и каква ще бъде цената на летящата лодка, предназначена за частно ползване, но най-вероятно ще е стотици милиони./lifestyle.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648